maandag 3 september 2012

Bloemen - Floriade (3)


Veldbloemen in een vaas heb ik liever dan het meeste gekweekte spul, hoewel ik eigenlijk van bijna alle bloemen hou.
Orchideeën en dergelijke zal ik niet zo gauw in huis zetten, maar ik vind ze wel heel bijzonder.
In een kas op de Floriade maakte ik in september deze foto’s van aparte orchideeën.



Ook deze schoonheid kwam ik daar tegen, de passieflora:


De bloem van de haagwinde (Convolvulus sepium) die verstikkende schoonheid die je veel in het wild ziet, pispotjes noemden wij ze vroeger, lijkt wat op deze Ipomoea, ik weet niet of het familie is, maar wat een kleur!
Misschien ga ik die een keer proberen op m’n dakterras.






Geel - Floriade (2)


Geel, een zonnige vrolijke kleur. Toch gek dat ik er zelden voor kies. Niet in de bloempotten op mijn dakterras. Ik heb geen kleding in die kleur. Gele bloemen koop ik eigenlijk weinig, soms gele tulpen. Ik heb niks geels in m’n huis. Maar buiten vind ik het prachtig: koolzaadvelden, zonnebloemen enz.


Op de Floriade een mooie combinatie, toch zal ik die zelf niet gauw kiezen, denk ik. Als ik een hele grote tuin zou hebben ... ja misschien dan wel?



Je wordt toch vrolijk van voorjaarsgeel … winterakoniet, dotterbloemen, paardebloemen, narcissen en ook het najaarsgeel van bladeren vind ik mooi.
Ik had ooit een vriendje die me zelfs Geel(tje) noemde … ik heb geen hekel aan die kleur, maar heb hem weinig om me heen … gek hè. Misschien moet ik maar eens aan een gele fase beginnen.

Floriade (1)


Ik wil een keer naar de Floriade. We bedachten dat een maandag wel de beste dag zou zijn. Hopelijk is het dan niet zo druk. Ik had al enthousiaste verhalen gehoord en er op verschillende blogs over gelezen. Man gaat meer voor de gebouwen en ik voor het groen.
Het begint wat somber als we op station Venlo aankomen, maar in de middag trekt de lucht open en krijgen we zon.

Man is wat teleurgesteld, de Innovatoren is niet te bezichtigen, er zitten bedrijven in en is niet openbaar. We vinden het een mooi gebouw.



Mooi materiaal, cortenstaal
We bestuderen de plattegrond en bedenken dat we in een middag nooit alles kunnen zien. We maken een keuze. We gaan niet naar shows, attracties enz. en proberen de ‘kidsdingen’ te vermijden. Daar is ook de meeste drukte, dat komt ons dan weer goed uit. Ook de aanwezige winkeltjes laten we links liggen.
Na koffie met vlaai gaan we van start.




Groendaken van sedumsoorten en de verschillend manieren om groene wanden te maken vond ik interessant. En natuurlijk historische groenten. De Wilde Weelde tuin vond ik mooi,
maar vooral ook The Easy Prairie Garden:





De duurzame tuin:




Nog wat indrukken:

Een doorzichtige bijenkast in het Bijenpaviljoen, fascinerend.

Prachtige constructie
Kunst van Sjer Jacobs
Op een bankje van dezelfde kunstenaar
Gekke spiegels


We vonden het toch een beetje tegenvallen. Het had soms een hoog Efteling-gehalte. Ik kan niet zeggen dat je er geweest moet zijn, je mist niet echt wat als je niet gaat. Ik had ook wat meer tuinen verwacht, meer over (stads)moestuinieren en ook wat meer willen proeven in het Huis van de Smaak dan weer de zoveelste nieuwe tomaat. Slimme dingen om de honger nu eindelijk de wereld uit te helpen. Maar we hebben natuurlijk niet alles gezien en het is wel erg veel lopen.
We hebben van deze dag genoten, ook veel leuks gezien en sommige dingen stemden tot nadenken, zoals groente telen met kunstlicht en op water.
Als we tegen zevenen bij station Venlo aankomen gaan we, daar tegenover, bij hotel Wilhelmina eerst nog een hapje eten. Rond elf uur zijn we weer thuis. Een hele reis. Over tien jaar weer een Floriade, wie weet waarvandaan we dan moeten reizen (ik hoop op Groningen).