maandag 3 september 2012

Floriade (1)


Ik wil een keer naar de Floriade. We bedachten dat een maandag wel de beste dag zou zijn. Hopelijk is het dan niet zo druk. Ik had al enthousiaste verhalen gehoord en er op verschillende blogs over gelezen. Man gaat meer voor de gebouwen en ik voor het groen.
Het begint wat somber als we op station Venlo aankomen, maar in de middag trekt de lucht open en krijgen we zon.

Man is wat teleurgesteld, de Innovatoren is niet te bezichtigen, er zitten bedrijven in en is niet openbaar. We vinden het een mooi gebouw.Mooi materiaal, cortenstaal
We bestuderen de plattegrond en bedenken dat we in een middag nooit alles kunnen zien. We maken een keuze. We gaan niet naar shows, attracties enz. en proberen de ‘kidsdingen’ te vermijden. Daar is ook de meeste drukte, dat komt ons dan weer goed uit. Ook de aanwezige winkeltjes laten we links liggen.
Na koffie met vlaai gaan we van start.

Groendaken van sedumsoorten en de verschillend manieren om groene wanden te maken vond ik interessant. En natuurlijk historische groenten. De Wilde Weelde tuin vond ik mooi,
maar vooral ook The Easy Prairie Garden:

De duurzame tuin:
Nog wat indrukken:

Een doorzichtige bijenkast in het Bijenpaviljoen, fascinerend.

Een ruim insectenhotel
Prachtige constructie
Kunst van Sjer Jacobs
Op een bankje van dezelfde kunstenaar
Gekke spiegels


We vonden het toch een beetje tegenvallen. Het had soms een hoog Efteling-gehalte. Ik kan niet zeggen dat je er geweest moet zijn, je mist niet echt wat als je niet gaat. Ik had ook wat meer tuinen verwacht, meer over (stads)moestuinieren en ook wat meer willen proeven in het Huis van de Smaak dan weer de zoveelste nieuwe tomaat. Slimme dingen om de honger nu eindelijk de wereld uit te helpen. Maar we hebben natuurlijk niet alles gezien en het is wel erg veel lopen.
We hebben van deze dag genoten, ook veel leuks gezien en sommige dingen stemden tot nadenken, zoals groente telen met kunstlicht en op water.
Als we tegen zevenen bij station Venlo aankomen gaan we, daar tegenover, bij hotel Wilhelmina eerst nog een hapje eten. Rond elf uur zijn we weer thuis. Een hele reis. Over tien jaar weer een Floriade, wie weet waarvandaan we dan moeten reizen (ik hoop op Groningen).