zaterdag 1 februari 2014

Retraite vervolg dag 1

Het was vrij makkelijk vandaag … ik zette om 12.00 uur de computer uit en 's middags moest ik werken, het is fris maar droog, dus lekker 14 km gefietst.

Bij terugkomst nog boodschappen gedaan en dan eten gemaakt.
Ik heb een aantal recepten geprint, dus geen excuus om de computer aan te zetten.
Het wordt spinazie-polenta-taart, een simpel, lekker en vooral goedkoop maaltje, het recept vind je bij de Plantaardige Keuken.

Ik maakte het volgens het recept, alleen had ik geen zwarte bonen, maar gebruikte red kidneybonen, ook had ik geen dragon, en gebruikte peterselie.
We aten het met salade.


Dan zit je na het eten op de bank … Mijn Architect kijkt sport … normaal zou ik nu m'n laptop pakken. Ik pak een ordner met allemaal knipsels uit supermarktblaadjes … en ga daar eens kritisch doorheen … meer dan de helft kan weg … allemaal met vlees, vis of kaas. Er gaat een hele zooi uit. Dat schept weer ruimte voor de nieuwe recepten. Een aantal die ik kan ‘veganiseren’ mogen blijven. Daarna teken ik nog een ‘doodle’, ondertussen denkend of en waarom ik internet mis.
Op tijd naar bed … morgen staat een flinke wandeling op het programma.Retraite (1)

Het is februari … ook al zitten we nog midden in de winter … ik voel ergens het voorjaar.
Het is de tijd van Imbolc … een lichtfeest van Keltische oorsprong. 

De naam Imbolc betekent in het Iers "in de buik" (i mbolg) en refereert aan de drachtigheid van de ooien. Het is tegelijk een Keltische term voor lente (bron wikipedia).

Februari staat ook voor grote schoonmaak, afstand van de winter en ons klaarmaken voor de lente. Februa (uit februari) is latijn voor zuivering.

Deze maand is voor mij een aanleiding om weer eens kritisch naar mezelf te kijken.
Wat voeding betreft ben ik op de goede weg, we eten voor het grootste deel plantaardig. Toch gaat er nog veel koffie, wijn en suiker om.
Dus dat ook maar eens een periode laten, ik ga een aantal dagen vasten met voornamelijk fruit en groenten, vooral rauw in een 70/30 verhouding.
Omdat ik elk jaar een sapvasten kuurtje doe weet ik al wat voor energieboost dat oplevert.
Maar dit jaar ga ik verder dan voeding.


Wat zou ik graag een of twee weken ergens naartoe gaan om te vasten of een retraite, maar kan me zulke dingen financieel niet meer veroorloven. Terwijl ik op de site van SHAZ keek en mezelf zielig vond dat ik zoiets niet kan doen, raakte ik opeens geïnspireerd door deze blog van haar en kreeg een supergoed idee:

Imaginair op een mooie plek zijn en tussendoor terugkomen om te gaan werken ... gewoon mijn eigen retraite thuis houden!

TV kijk ik amper, een beller ben ik niet … maar die computer hè!
Ik vind facebook leuk, tè leuk … ik vraag me af in hoeverre ik verslaafd ben. Ik zit in aardig wat groepen en wil alles volgen … als ik iets geplaatst heb of me in een discussie meng, ga ik erg vaak kijken en alles lezen wat er gezegd wordt.
Ik heb de neiging me overal mee en tegen aan te bemoeien, haha.

Ook wil ik al het nieuws van Groningse muziekvrienden bijhouden … en dan zit ik me weer te verbijten dat ik ergens niet bij kan zijn.
Naast facebook heb ik nog m'n eigen blogjes, wat ik ook superleuk vind en dan lees ik nog heleboel andere bloggen … het loopt uit de hand! Ik zit te vaak met dat ding op schoot!
Dus maar eens kijken of ik zonder kan en wat dat oplevert.

Jaren geleden deed ik allerlei meditaties en oefeningen … net als vasten deed me dat ook zo goed … waarom verwaterd dat toch? 
Ook tekende ik wel, niet dat ik dat kan, ik tekende meestal iets na (een bloempot of een Van Gogh of zo *proest*), liet het nooit aan iemand zien ... maar nu ik weer oude tekenboeken teruggevonden heb vind ik ze toch wel leuk.


Allerlei simpele motiefjes tekenen, dat deed ik op school al tijdens het luisteren. Dat bleek zelfs een naam te hebben: Zentangle doodle, mensen maken er hele kunstwerken van. Voor mij was het voornamelijk zo'n lekkere meditatieve bezigheid, ik doe dat tegenwoordig nooit meer, waarom eigenlijk niet?

Dus morgen start ik mijn ‘Imbolc-retraite’, dat houdt in voor de komende tien dagen,
veel naar buiten en naar ‘binnen’:

•verse sapjes en smoothies maken, voornamelijk rauw eten (70/30)
•geen wijn
•geen internet, facebook, bloggen (behalve paar keer week werkmail checken)
•mediteren
•oefeningen
•dagboek bijhouden, met pen en papier!

Na deze tien dagen zet ik mijn dagboekschrijfsels en foto's met terugwerkende kracht wel op mijn blog … ik vind het ook leuk om dit avontuur met m'n lezers te delen! 


Smoothie van deze morgen: ananas, kiwi, banaan, bleekselderij, citroen, hennepzaad


Wordt vervolgd ...