zondag 10 maart 2013

1e Dag No Impact Week 2013 - Consumeren

No Impact Week 2013

No Impact Week is een experiment van een week. Over het verbeteren van kwaliteit van leven voor jezelf en anderen.  Een onderzoek of een levensstijl die beter is voor de planeet ook beter voor jezelf is. Om je gedrag te veranderen, het gaat om leren en bewustwording, niet het perfect uitvoeren van alle stappen, want ... elk stapje telt.

Ik heb ook meegedaan met de vorige NIW in 2011. Als ik het teruglees, hier, zie ik dat ik veel dingen die ik toen invoerde ben blijven doen, zoals niet meer elke dag douchen, minder kopen, minder vlees eten en minder verwarmen. Maar het kan nog beter, dus doe ik dit jaar weer mee.

Dit jaar is de opzet min of meer hetzelfde:
zondag: Consumeren
maandag: Afval
dinsdag: Vervoer
woensdag: Voedsel
donderdag: Energie
vrijdag: Water
zaterdag: Doe iets goeds
zondag: Eco zondag

Vandaag staat dus 'Consumeren' centraal, eigenlijk ‘Consuminderen’. Deze week niks nieuws kopen, behalve voedsel.
Dat valt me niet moeilijk, trouwens er is ook geen geld om iets te kopen, ik ben al blij als ik m'n vaste lasten kan betalen.
Ook moet je je afval bewaren om te kijken hoeveel je produceert, maar dat heb ik vorige keer gedaan, en daar valt voor mij niet zoveel te verbeteren, dus dat bewaren sla ik even over.

Ik was van plan deze week geen verwarming aan te doen, maar dat besluit nam ik vorige week met die prachtige lentedagen. Dat is nu wel anders! Maar ik ga toch zo min mogelijk gas gebruiken!
Inderdaad wat dikker aankleden en dekentjes voor op de bank. Kaarsjes aan geeft ook wat warmte.

Mijn overjarige elektrische oven gebruikt volgens mij best veel stroom, dus die gebruik ik alleen in het weekend, dan hebben we laagtarief. Ook wassen doe ik alleen in het weekend. Mijn petroleumstel ga ik weer wat regelmatig gebruiken.
Verder ga ik deze week nog meer budget-koken, zoveel mogelijk van wat er in huis is en zo min mogelijk bij te kopen. Ik doe al mee met Dagen Zonder Vlees, ik ga zuivel beperken deze week, dus ook wel eens een vegan-maaltijd. Toen ik met Fris&Fruitig meedeed kwam ik ook Raw-Food tegen, daar wil ik ook meer mee gaan experimenteren.Afgelopen vrijdag heb ik een maaltijd gemaakt die nog geen euro p.p. was. Ik heb wat blikken kikkererwten en tomatenblokjes gebruikt die er al een poos stonden. Verder een winterwortel, een appel, ui en knoflook. Het enige wat ik bijgekocht heb was een doosje bio-champignons met een 35% sticker. We hebben er twee dagen van gegeten, de tweede dag heb ik een rest speltpasta toegevoegd en met wat geraspte kaas was het weer een andere maaltijd. Hier vond ik de inspiratie.
Zo ga ik me deze week maar eens verder verdiepen in hele goedkope recepten!


Vandaag wordt het spaghetti putanesca: