zaterdag 9 mei 2015

Chiamakronen


Dit tijdschrift kocht ik op het station toen ik een trein miste. Er staan veel vegan-recepten in en de vegetarische zijn makkelijk te veganiseren.

Op blz. 55 staat een recept van koekjes, dat doe ik zelden, koekjes bakken, want mijn ervaring is dat ze dan allemaal achterelkaar opgegeten worden.
Dit vond ik een erg leuk recept, zag er makkelijk uit en ik had alles in huis, dus toch maar weer eens aan de koekjes.

Het zijn een soort kokosmakronen en er worden Chiazaadjes gebruikt. Ik heb ze in huis maar verder dan een handje in m'n smoothie ben ik nog niet gekomen. Terwijl je er zulke leuke dingen mee kunt doen.

Chiazaadjes was een belangrijk onderdeel van het dieet van de oude volken van Midden- en Zuid-Amerika. In de oude taal van de Maya's betekent chia kracht. De chiaplant is een Salvia-soort.

Door het vermogen van chia om in water tot een gel te vormen is het een prima vervanging van ei.
Ze hebben een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel, geven een verzadigd gevoel, bevatten omega-3 vetzuren en aminozuren. Tevens bevatten ze drie keer zoveel ijzer als spinazie en vijf keer zoveel calcium als melk.

Zijn er ook nadelen? Als je bloedverdunners of bloeddrukverlagende middelen moet gebruiken, dan is het oppassen met chiazaad, want chiazaad werkt ook als bloedverdunner. En net zoals met allerlei andere zaden en noten, zijn er mensen allergisch voor.

Ze hebben weinig smaak van zichzelf, dus kun je ze toevoegen aan allerlei gerechten, zoals eivervanger, maar ook gemalen als meelvervanger.


Chiamakronen

1 flinke eetl chiazaadjes
155 ml water

Laat de zaadjes 20 minuten wellen in het water

65 g plantaardige boter (provamel bakken&smeren)
130 g suiker
1 tl bakpoeder
snufje zout
90 g bloem
100 g geraspte kokos

Roer de boter schuimig met de suiker, voeg de chiagel toe. Roer goed door elkaar.
Zeef de bloem met bakpoeder en zout en meng dit met het botermengsel. Roer er de kokos door.
Verwarm de oven voor op 170 °C.


Schep steeds een lepeltje beslag op een bakplaat met bakpapier. Druk een beetje plat. Bak de koekjes ongeveer een kwartiertje. Steeds even kijken, elke oven is verschillend. Bak tot ze licht verkleuren.Van buiten knapperig en van binnen zacht, echt heerlijke koekjes … en ja ze zijn zo weer op!