dinsdag 12 november 2013

Groene pannekoekjes met ‘geveganiseerde’ limoenboter (1)


Vandaag een experimentje. Uit het boek Plenty van Yotam Ottolenghi. Iedereen die ik spreek is altijd lyrisch over die man en dit boek. Ik heb bij veel van zijn recepten steeds vraagtekens … waarom moet hier suiker in, waarom zoveel van dit of dat, waarom zo lang koken? De foto's zijn anders dan wat er in de recepten staat.

Ik heb het er al vaker over gehad.

Ik heb dit boek destijds voor boekenbonnen gekocht, stond toen in dubio met twee boeken in m'n hand … uiteindelijk gaf dit boek de doorslag en dan komt later thuis de spijt … had ik toch maar die andere genomen. Boeken zijn duur, ik mag ze niet meer kopen van mezelf, ik kan het me niet meer veroorloven, alleen dus met cadeaugekregen boekenbonnen, anders tweedehands … sorry schrijvers, ik gun jullie ook een fijn inkomen, maar van mijn inkomen is het onmogelijk om steeds maar weer nieuwe boeken te kopen!

Het boek Plenty, om de een of andere duistere reden irriteert deze meneer en zijn recepten mij mateloos, maar laatst zaten mensen hier weer zo enthousiast te bladeren dus ... kom, ik pak het ook weer eens ...

Voor de Vegan Challenge heb ik het volgende gerecht ‘geveganiseerd’ of - beter gezegd - verbeterd … Mijnarchitectzonderopdrachten noemt het nu Planty, haha.


Groene pannekoekjes
(voor diegenen die het boek hebben, bldz. 150)

Hier mijn ingrediënten (met tussen de haakjes de oorspronkelijke ingrediënten uit het boek)

1 pak diepvries bladspinazie (250 g verse spinazie)
50 g bloem, 50 g boekweit, 10 g havermout (110 g zelfrijzend bakmeel en dan ook nog ...)
1 theelepel bakpoeder (1 eetlepel bakpoeder, veel zeg!)
vervanging niet nodig (1 scharrelei)
1 eetl. walnotenolie  ( 50 g gesmolten boter)
1/2 tl zout
1 th. gemalen komijnzaad
200 ml sojamelk (1,5 dl melk)
2 bosuitjes (6 bosuien, 100 g), in ringetjes
klein stukje rode peper, kleingesneden (2 verse groene chilipepers, in dunne ringetjes)
vervanging niet nodig (1 scharreleiwit)
olijfolie om te bakken

Limoenboter
een paar lepels kokosolie (100 g boter)
geraspte schil van 1/2 citroen (geraspte schil van 1 limoen)
1 eetl. citroensap (1,5 eetl. limoensap)
1/4 tl. zout
1/2 tl. witte peper
1 eetl. fijngesneden peterselie (1 eetl. fijngesneden koriander)
1 kleine teen knoflook, geperst (1/2 teen knoflook, fijngehakt)
een snufje cayennepeper (1/4 tl. chilivlokken)

Het beslag maken, de spinazie goed uit laten lekken en met de bosuitjes mengen door het beslag. Olijfolie verhitten en een lepel beslag in de pan en een beetje platdrukken, nog twee lepels toevoegen, zodat er drie kleine pannekoekjes gebakken worden. Maak zo alle beslag op. Bak ze aan beide zijden ongeveer 2 minuten tot mooi goud-groen.
Het ei was trouwens compleet onnodig in het pannekoekenbeslag.

Ik was aangenaam verrast door de ‘Limoenboter’ die ik van wat kokosolie en citroen maakte, (want ik had geen limoen), heel lekker fris en romig, hoe is het mogelijk!
Hoe noem je het dan? Citroenkokosolie? Het voegt echt iets toe aan de pannekoekjes.


Ik heb dit gerecht geserveerd met zogenoemde Bimi … er zat een kortingssticker op, dan kan ik het moeilijk weerstaan, even snel na het werk naar de appie en thuisgekomen kijk ik beter en zie dat het helemaal uit Kenia komt … shit denk ik dan, ben er weer ingetrapt.
Blijkt het gewoon dure broccoli, maar dan met lange steeltjes.
Zal ik het ooit leren me niet meer i n  d e  l u r e n  l a t e n  l e g g e n?

De pannekoeken waren heel erg lekker …  ik wil ze alleen nog qua presentatie iets perfectioneren om aan gasten te serveren.