Dit jaar maak ik een pasta van het blad, om in te vriezen. Vorig jaar had ik het verse blad ingevroren, maar dat was geen succes, bij het ontdooien is het een natte kledder, alleen nog bruikbaar voor soep.
Ik maak drie variaties met de daslook.
1. Daslookpasta
Ik pureer een deel van het blad, dus geen pesto maar een pasta. Kleine jampotjes vul ik voor driekwart en zet een deel in de koelkast en een deel in de vriezer. Met bovenop nog een klein laagje olie zodat er geen zuurstof bij kan.
Deze gepureerde daslook is bruikbaar voor pastasauzen, soep en stoofpotjes.
100 g daslookblad zonder steeltjes, gewassen en gedroogd
100 ml olijfolie
sap van een halve citroen
1/2 tl zout
2. Hogelandse pesto, twee potjes
30 g daslookblad zonder steeltjes, gewassen en goed gedroogd
30 g walnoten
30 g pompoenpitten
20 g edelgist
2 teentjes knoflook
2 el koolzaadolie
1 el citroensap
snufje zout (celtic sea salt algue)
Alles samen pureren, indien te dik, klein beetje water toevoegen.
Een potje gaat in de koelkast, het andere in de diepvries, om uit te proberen of dat werkt.
3. Daslookolie
Handje daslook, gewassen en goed gedroogd
100 ml goede olijfolie (ik had versgeperste, biologische uit Griekenland)
1/2 tl zout (celtic sea salt argue) en snufje peper
Daslook kleinsnijden, met staafmixer pureren met peper en zout.
Door fijne zeef/roerzeef en in een flesje schenken.
Direct gebruiken, deze olie blijft niet lang goed.