maandag 22 maart 2021

Daslook


In Rieks Leegtebos, het leeggekapte bos achter ons huis, staat het vol met heerlijke daslook. 
Als ik er voorzichtig doorheen loop, ruik ik onmiddellijk die sublieme knoflookgeur … heerlijk!


Omdat je er maar zo kort van kunt genieten pluk ik een paar handenvol, want zodra ze gaan bloeien is het blad niet meer lekker.

Dit jaar maak ik een pasta van het blad, om in te vriezen. Vorig jaar had ik het verse blad ingevroren, maar dat was geen succes, bij het ontdooien is het een natte kledder, alleen nog bruikbaar voor soep.

Ik maak drie variaties met de daslook.




1. Daslookpasta

Ik pureer een deel van het blad, dus geen pesto maar een pasta. Kleine jampotjes vul ik voor driekwart en zet een deel in de koelkast en een deel in de vriezer. Met bovenop nog een klein laagje olie zodat er geen zuurstof bij kan.

Deze gepureerde daslook is bruikbaar voor pastasauzen, soep en stoofpotjes. 


100 g daslookblad zonder steeltjes, gewassen en gedroogd

100 ml olijfolie

sap van een halve citroen

1/2 tl zout



2. Hogelandse pesto

30 g daslookblad zonder steeltjes, gewassen en goed gedroogd

30 g walnoten

30 g pompoenpitten

20 g edelgist

2 teentjes knoflook

2 el koolzaadolie

1 el citroensap

snufje zout


Alles samen pureren, indien te dik, klein beetje water toevoegen.

Direct gebruiken is het lekkerste.


3. Daslookolie

Handje daslook, gewassen en goed gedroogd

100 ml goede olijfolie (ik had versgeperste, biologische uit Griekenland)

1/2 tl zout en snufje peper


Daslook kleinsnijden, met staafmixer pureren met peper en zout.

Door fijne zeef/roerzeef en in een flesje schenken.

Direct gebruiken, deze olie blijft niet lang goed.