zaterdag 12 oktober 2019

Stamppot bleekselderij


Bij sommige recepten heb je maar 1 of 2 stengels bleekselderij nodig. Soms gaat er een stengel in de smoothie, en de rest ligt dan in de groentela. Nu blijft het wel lang goed gelukkig, maar ik kocht een nieuwe stronk, terwijl er nog een halve in de groentela lag.
Hoe maak je zoveel bleekselderij op? Door in een stamppot te verwerken. 
Dat is het fijne van de herfst ... lekker veel stamppotjes maken.

Supermarkten krijgen steeds meer vegan producten, ik kocht bij ah de nieuwe vegan rookworst en de vegan spekjes, leuk om een keer te proberen.
Ik maakte eerst jus van gedroogde paddestoelen:
30 g kokosolie
1 ui, gesnipperd
30 g bloem
10 g gedroogde paddestoelen
1 paddestoelbouillonblokje
1 laurierblad
halve liter water
1 tl Shoyu (sojasaus)
peper

Smelt de kokosolie en bak de ui lichtbruin, voeg de bloem toe en laat enkele minuten garen,
voeg de gedroogde paddestoelen toe, het bouillonblokje en het laurierblad toe. Schenk er een deel water bij en roer goed.
Schenk er telkens zoveel water bij tot de uiteindelijk gewenste dikte.
Verwijder het laurierblad en pureer de jus kort met de staafmixer.
Roer er de sojasaus door en maal er wat peper over.

Bak ondertussen de vegan spekjes krokant in een koekepan en verwarm de rookworst volgens gebruiksaanwijzing.

De stamppot
1 struik bleekselderij, schoongemaakt en in kleine blokjes gesneden (als er mooi groen blad aanzit, kun je dat kleingesneden ook gebruiken)
750 g aardappels, geschild
2 el hummus
2 el walnootolie
sojaroom
een half bosje bieslook, fijngesneden

Kok de bleekselderij beetgaar.
Kook in een andere pan de aardappels gaar.
Giet af en stamp tot puree met de hummus en de notenolie.
Voeg zoveel sojaroom toe tot een smeuïge puree.
Schep er de bieslook en de bleekselderij door.

Serveer de stamppot met worst en spekjes en schenk er de jus over.