dinsdag 9 juni 2015

Linzenburgers


Deze burger heb ik uit het boek Puur Plantaardig van Antoinette Hertsenberg & Jacinta Bokma.

Ik vind ze erg smaakvol en het is lekker als extra toevoeging bij een vegan maaltijd. Ik maak ze regelmatig. Als ik me aan de beschrijving uit het boek hield, dan vond ik ze wat te los, ze vielen gauw uit elkaar.
Toen ik er een lijnzaadpapje aan toevoegde ging het al wat beter.
De laatste keer deed ik er ook wat ‘no-egg’ bij en toen was ik echt helemaal tevreden. Ze zijn zo makkelijk tot perfect stevige burgers te vormen. De no-egg klop ik eerst helemaal schuimig zodat het wat op eiwit lijkt.
Ik maak een dubbele hoeveelheid van de burgers, want ze zijn de volgende dag ook lekker op brood.

2 potjes linzen, uitgelekt en afgespoeld
2 sjalotjes, fijn gesnipperd
2 tl mosterdzaadjes
2 teentjes knoflook
cajunkruiden*
100 g havermout
1 eetl gemalen lijnzaad, in wat water laten weken
1 eetl no-egg en 2 eetl. water, met mixer schuimig kloppen
olie

*Roer voor het cajunkruidenmengsel het volgende door elkaar:
3 eetl. paprikapoeder
1 eetl oregano
1 eetl tijm
1 tl cayennepeper
1 tl zout


Doe de mosterdzaadjes in een droge koekepan en rooster ze even. Giet er wat olie bij, voeg de ui toe en knijp de knoflook erboven uit. Voeg het kruidenmengsel toe en laat 3 min. zachtjes fruiten.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Stamp ongeveer de helft van de linzen grof. Voeg de ander helft linzen toe en de havermout. Roer er het lijnzaad en de no-egg door.
Doe er het ui-kruidenmengsel bij, roer alles goed door elkaar.
Vorm met vochtige handen (ongeveer) tien kleine burgers en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat.
Soms doe ik er nog wat panko over, of gedroogde uitjes, maar echt nodig is het niet.

Laat ze 10 min. bakken, keer ze voorzichtig om en laat nog eens 10 min. bakken.
Lekker met of zonder sausje.