donderdag 25 juli 2013

Kruisbes (3)

2 juli 2013
In de vorige blog over mijn kruisbes wist ik nog niet welke kleur de bessen zouden worden, ik dacht nog steeds aan groen. Maar opeens zag ik een zweempje rood verschijnen.
Toch rode!

Ik vind het prima, hij blijft m'n wonderstruikje … van een hoopje schijnbaar dode takken, tot een frisgroene struik vol met bessen.

9 juli 2013
12 juli 2013
17 juli 2013
25 juli 2013
Vandaag besluit ik ze te plukken, ik ben vrij vandaag en ben bang als ik tot het weekend wacht, de merel me misschien voor is. De meeste blauwe bessen mocht hij hebben, maar deze hou ik zelf.Ik vind dat ik daar iets bijzonders van moet maken. Voor jam is het te weinig, een taart is zo weer opgegeten ... het gaat een likeurtje worden!
Zie hier hoe ik dat doe.


Bonen op het dakterrasVan Jan Wilde een Tuin kreeg ik vorig jaar wat Enorma-bonen, in mijn nieuwe plantenbak zaai ik er een paar. Ik ben benieuwd want ze kunnen wel drie meter hoog worden.

Vorig jaar had ik sperziebonen en het Heilig boontje. Dit jaar wil ik weer andere bonen zaaien.
Van de Floriade vorig jaar nam ik wat peulen mee van de Groninger Strogele en de Purple Teepee.
Van de Knipselbonen van vorig jaar zaai ik er ook een paar. Ook zaai ik wat Kapucijners (blauwschokkers) die ik hier in de heemtuin vond.


De Purple Teepee deden het niet, ze verwelkten al vrij snel na het kiemen. De rest doet het prima, vooral de Kapucijners gaan als een speer. En wat hebben de bloemen van deze Kapucijners mooie kleuren.


De paarse Enorma bonen krijgen ook prachtig koraalrode bloemen, wel vrij klein … wat een wonder is het dat daar zulke enorme bonen uitkomen. Sommige zijn wel 30 cm lang. uit nieuwsgierigheid maak ik een boon te vroeg open ...
De Knipselboon, ik weet natuurlijk niet welke soort het is, bloeit met zachtroze bloemen en de Groninger strogele heeft gewoon witte bloemen.
De bonen geven geen grote oogst, maar net genoeg om steeds wat boontjes te koken voor in de salade.


De Kapucijners geven meer peulen. Van de vijf zaadjes die ik geplant heb kunnen we wel drie keer eten. Ik kook ze drie minuutjes en ze hebben een ongelofelijk lekker zoetige smaak.
Inmiddels zijn ze uitgebloeid, maar ik heb ik direct weer een aantal gezaaid.
Ik zaai ook nog de laatste Purple Teepee zaden, het moeten paarse bonen worden, misschien lukt het nu.


Over de andere groenten en bessen een volgende keer.