zondag 20 november 2011

Beestjes, allemaal beestjesNadat ik achter in het keukenkastje kort geleden een vergeten voorraadpot met levende inhoud vond, maak ik nu vaker het kastje leeg en schoon en ben strenger geworden wat betreft aangebroken verpakkingen. In huize Engelwortel wordt bij voorkeur geen voedsel weggegooid.
Ik streef ernaar om overal de datum van opening op te schrijven, op m’n werk doe ik dat tenslotte ook.

Toch vergeet ik het thuis nog regelmatig. Vanmorgen het etenskastje weer eens leeggehaald en schoongemaakt. Weer netjes ingeruimd en op datum gecontroleerd. Geen losse halfvolle verpakkingen meer in de kast, alles wat nu aangebroken wordt, krijgt direct een datum en gaat in een voorraadpot, alles is weer lekker spic en span. Rob Geus mag langskomen!

Die pot met beestjes … ik griezelde ervan maar het had ook iets interessants. Er zaten zonnebloempitten in, bovenin hing een fascinerend gordijn en daaronder krioelde het van het leven, van … ja van wat?
Ze zijn de GFT-bak ingegaan, want in die plasticpot was het ook geen diervriendelijk leven.

Mocht je wel tegen wat horror kunnen, hier een fimpje van die voorraadbus, ik heb er een muziekje onder gezet ... maar denk je iew, iew, jakkes … vind je beestjes echt te smerig, ga je gillen, dan beter niet kijken!Pompoen-appeljam (1)Bij de eerste hap denk je ... wat is dit ... abrikoos?
Nee, iets anders, lekker, apart. Iedereen die deze ‘jam’ proefde was aangenaam verrast.

1300 gram pompoen, (schoon gewicht), geschild en kleingesneden
700 gram appel, geschild en in stukjes
1 theelepel kaneel
1 theelepel gemberpoeder
2 zakjes Marmello nr. 2
500 gram suiker
sap van een halve citroen
1 theelepel vanille-extract


Doe een bodempje water in een grote pan en voeg de pompoen- en appelstukjes toe. Kaneel en gemberpoeder toevoegen.
Breng aan de kook en laat het zachtjes koken tot ‘appelmoes’dikte. Let op aanbranden, eventueel water toevoegen.

Fijner maken met staafmixer.
Meng de suiker met de Marmello en voeg dit langzaam toe. Weer al roerende aan de kook brengen. Citroensap en vanille-extract toevoegen. Flink laten borrelen. Druppeltest op koud schoteltje.
Potjes vullen en 10 min. op kop zetten.