dinsdag 16 september 2014

Japanse mandoline


Ik heb een mandoline gekocht … nee, geen muziekinstrument, maar een verbeterde versie van de ouderwetse schaaf. Een nieuw apparaat om handmatig leuke dingen te doen met groenten. Meestal gaat alles wel met wat ik heb (ik wil niet teveel zooi in m'n keuken), maar dit leek me wel een handige toevoeging.


Ik heb de Japanse mandoline via internet gekocht, maar ik ben achteraf bang dat ik niet de meest veilige heb aangeschaft. De vingerbeschermer is vrij klein (misschien voor Japanse handen bedoeld) en schuift niet prettig.


Er zitten nog drie soorten mesjes bij om verschillende diktes julienne snijden, ik weet alleen niet hoe ik ze in het apparaat moet krijgen. In de handleiding staat een plaatje dat je dan aan de plastic knopjes moet draaien die aan de zijkanten zitten. Maar bij mij gebeurt dan helemaal niks. Ik heb ze er helemaal uitgedraaid en weer ingedraaid maar zie geen verschil.


Onderop zitten wel twee schroeven, ik denk dat die los moeten, maar om nou eerst een kruiskopschroevendraaier te gaan zoeken en dan dat ding uit elkaar moeten schroeven … lastig en vooral doodeng. Dan maar geen julienne, flinterdunne schijfjes snijden is al spannend genoeg.


Wel weer grappig dat mijn (gebrek aan) technisch vernuft zelfs blijkt bij een handmatig apparaat. 
Maar superlekkere chips gemaakt en alle vingertopjes zijn heel gebleven!


Als je er aan denkt om ook een mandoline aan te schaffen, stel ik voor dat je je eerst goed in alle mogelijke soorten verdiept.