zondag 28 juli 2013

Dakmoestuin


Behalve de bonen en kruisbessen heb ik dit jaar nog meer op mijn dakmoestuin:
Ik heb courgette gezaaid, gewone en bolcourgettes.
Half mei gingen ze naar buiten, maar wat een weer … ik deed er maar een stolp over om ze een beetje tegen de kou en de nattigheid te beschermen.


De blauwe bes heeft maar een paar bloemen, aan twee takken, dus dat worden ook maar een paar bessen. Had ik hem moeten snoeien? Zodat er nieuwe scheuten zouden komen? Ik moet me daar toch eens in verdiepen, dat  geldt ook voor de kruisbes, uitzoeken welk hout vruchtdragend is.


Dit jaar heb ik veel mieren, in bijna elke pot huist wel een volk. Ik weet niet beter dan dat mieren nuttig zijn, maar doen ze ook kwaad? Ondermijnen ze de plantenwortels niet?
Ze houden luizen als vee en beschermen ze. Toen ik eens een lieveheersbeestje op een tak vol luizen zette, werd hij direct door mieren besprongen.
Vreemd ook al die mieren die diep in de courgettebloemen zitten. Veroorzaken zij dat de bloemen eraf vallen? Moet ik de mieren bestrijden? Ik maak een poedertje van gemalen kruidnagel, zwarte peper en spaanse peper en strooi dat op de aarde, geen idee of het werkt.


Gelukkig zijn er wel een paar mannelijke en vrouwelijke bloemen tegelijkertijd open. Ik zie nog weinig bijtjes, maar de bevruting is geslaagd. Er vormen zich twee langwerpige courgettes en drie bolcourgettes, waarvan er twee gaan rotten. Ik hou er eentje over maar dat is ook wel een hele mooie!Verder heb ik twee tomatenplantjes, ik dacht dat het kerstomaatjes waren, maar het zijn trostomaten. Doen het prima.
Ik ben enthousiast over alles wat ik van eigen teelt kan oogsten, want wie het kleine niet eert …