zondag 24 mei 2015

Wildplukwandeling & kookworkshop


Ik kwam op fb weer eens een wildplukwandeling tegen, deze keer in het Kralingse Bos, dus heb ik me gelijk opgegeven.
Het is een gecombineerde workshop, eerst het herkennen en verzamelen van wilde eetbare planten en daarna alle verzamelde planten verwerken tot lekkere gerechten.

Het is een mooie zonnige dag, ik moet even uitzoeken hoe ik met het OV bij het Kralingse Bos kom, maar ik red het op het nippertje.
Het is een leuk groep mensen, en hoewel ik al best veel weet, leer ik toch weer nieuwe dingen.
Springzaad

Na het plukken gaan we naar Het Lachende Varkeneen buurtkantine in Kralingen. Wat een leuke plek, goed initiatief, binnenkort ga ik er ook eens eten.

De recepten zijn vegetarisch en de taken worden verdeeld, ik ga met Ankie de pesto en een salade maken.

De pesto heeft geen concreet omschreven recept, we gebruiken allerlei groen, zoals blad van springzaad, brandnetel, zevenblad. Ook wat daslook, fluitekruid en kleefkruid. Verder olijfolie, citroensap, walnoten en wat parmezaanse kaas. Hij is lekker geworden!


De salade maken we ook van allerlei groen en bloemetjes, en een lekkere dressing.


Er worden veel verschillende gerechten gemaakt, teveel om op te noemen. Alles was overheerlijk! De gefrituurde smeerwortelbladeren waren fantastisch! 


Volgens de nieuwste inzichten is het beter dit niet meer te eten. Smeerwortel bevat pyrrolizidinealkaloïden (PA), net als meer ruwbladigen. Veel planten en andere voedingsmiddelen bevatten deze stoffen en men zag er vroeger geen gevaar in.
In oudere kruidenboeken is smeerwortel een zeer gewaardeerde genees- en voedingsplant.


Nu weet men dat die stof mogelijkerwijs tot leverbeschadiging kan leiden. Een keertje iets eten met deze stof is onschuldig, maar bij herhaaldelijk nuttigen schijnt het afbraakproces in de lever tot toxische verbindingen te leiden. Ik zou zeggen laat maar, er is nog keus genoeg in lekkere wilde planten.

Aan het einde van de middag eten we gezamenlijk onze creaties op, aangevuld met heerlijk desembrood en een lekker soepje.Het was een erg leuke workshop, met kundige begeleiding. Weer veel inspiratie opgedaan.