zondag 3 augustus 2014

Vlindertelling

Dit weekend is de Tuinvlindertelling. Hoewel ik niet echt geloof in betrouwbare resultaten … want hoe telt men dan, vind ik het toch leuk om mee te doen.

Volgens de website moet je het zo doen: 
Loop een rondje door de tuin en noteer alle vlinders. Dit kost (afhankelijk van de grootte van je tuin) meestal een kwartiertje. Kies een zonnig moment, want dan vliegen de vlinders vooral. Kijk hoeveel vlinders van een bepaalde soort je tegelijkertijd ziet en noteer die.


Ik zit gewoon een groot deel van deze heerlijke dag op m'n dakterras en geniet van de regelmatig terugkerende Atalanta's en Vosjes. Ik weet natuurlijk niet of het steeds andere zijn die in de loop van de dag verschijnen, want dan zou ik op veel meer komen, maar tegelijkertijd zag ik drie Vosjes en twee Atalanta's. 


Snackbar Sierui was bij beide favoriet, vlinderstruik alleen bij Atalanta's. De bloeiende munt bliefden zij ook wel. Ik had nog een wilde bos boemen geplukt om ze iets meer te kunnen aanbieden, maar dat waren bloemen die voornamelijk door bijen bezocht werden. Ook goed natuurlijk. Behalve deze twee vlinders verder geen andere soorten vandaag, zelfs geen koolwitje.Ik heb een Rudbeckia (Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’) aangeschaft omdat deze in Blijham favoriet was bij het Landkaartje. Maar die liet zich hier niet zien. Een Atalanta ging er wel even op. 
De gele bloemen staan mooi in de zinken teil waar eerst de tuinbonen stonden. De aardperen staan erachter, die worden al aardig hoog. Hopelijk gaan ze wel bloeien.


Lastig op de foto te zetten die vlinders, doen ze net hun vleugels dicht als je afdrukt, heb je alleen een streepje op de foto.
Toch zijn er nog wat foto's wel aardig gelukt.
Maar de mooiste vind ik die ik maakte van een blinde bij, op het geplukte boeket: