zaterdag 9 april 2016

Moussaka


Een eenvoudige, lekkere moussaka van gedroogde sojabrokjes en een cashewsausje i.p.v. een bechamelsaus. Vier porties.
150 g sojabrokjes
1 groentebouillonblokje met een halve liter water
1 laurierblad
1 zoete aardappel
1 aubergine
1 sjalot
2 teentjes knoflook
olie
1 eetl. tomatenpuree
scheutje rode wijn
pakje tomatensaus of passata
nootmuskaat, tijm, oregano, peper en zout
fijngehakte peterselie

100 g cashewnoten, een paar uur geweekt in water
2 eetl. edelgist
panko

Verwarm de oven naar 180° C. Schil de zoete aardappel, snij in plakjes en doe ze in een ovenschaal met olie, zout en tijm. Rooster deze in ongeveer 20 minuten gaar.
Snij de aubergine in plakken en rooster ze in een contactgrill (of bak kort om en om in olie
en laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier).


Kook de sojabrokjes in de bouillon met het laurierblad volens aanwijzigingen verpakking. Laat uitlekken.
Verhit wat olie en fruit het sjalotje met de knoflook.
Voeg de uitgelekte sojabrokjes toe, roerbak tot lichtbruin, voeg de tomatenpuree, de kruiden en de wijn toe en laat het geheel nog even zachtjes sudderen.
Voeg zoveel tomatensaus toe tot een dikke saus ontstaat en warm nog even goed door. Proef of er nog wat zout bij moet.

Verhoog de oven naar 200°C
Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met de plakjes zoete aardappel. Verdeel er een laag soja-tomatensaus over en leg daar dan de aubergineplakken op. Strooi er wat fijngehakte peterselie over en schep er de rest van de tomatensaus op.

Spoel de cashewnoten af en doe in de blender met een scheutje water, pureer tot gladde saus. Voeg het edelgist toe. Bedek de moussaka met deze saus en strooi er wat panko (of gebakken broodkruim) over.

Dus:
1. zoete aardappel
2. tomatensaus
3. aubergine
4. fijngehakte peterselie
5. tomatensaus
6. cashewcréme
7. panko

Zet in oven voor ongeveer 20 minuten.