dinsdag 24 december 2013

Vegan … wel en niet

Bijna twee maanden vegan eten volgehouden … maar ik ging voor de bijl … kaas! 
En boter gekocht … weliswaar de meest diervriendelijke die ik kon vinden, Demeter Zuiver Zuivel, maar toch.
Al was ik niet van plan om al hardcore vegan te worden … toch wel een beetje een schuldgevoel. 
Ik weet dat ik het kan … en hoewel ik helemaal achter de gedachte van veganisme sta, wil ik het nog niet helemaal.
Elke stap in mijn eigen tempo, dat voelt beter.

Schapenkaas en geitenkaas … daar viel ik voor. Toch is er wat veranderd … veel zuivel hoef ik niet meer en wat ik wel neem is met mate. Ik blijf me bekwamen in vegan-koken en onze donderdagen zijn helemaal veganproof. Mijn plantaardige Huiskamerrestaurantje is nog steeds een van de leukste uitdagingen dit jaar.
Ik heb geen zendingsdrang, iedereen is zelf verantwoordelijk voor wat hij eet, maar als ik iemand een beetje aan het nadenken heb gekregen is dat mooi meegenomen. Ik ben er in ieder geval achter gekomen dat veel zuivel overbodig is en gerechten makkelijk te ‘veganiseren’ zijn. Daar ga ik mee door, scheelt toch wat dierenleed en mijn gezondheid vaart er wel bij.


Op mijn werk heb ik een kookclub. Als er één groep is die van mij niet vegan hoeft te worden, dan zijn dat wel mijn deelnemers, mijn bewoners.
Mensen van eind 80, in de 90, bijna aan het eind van hun leven, dementerend of niet. Die moeten gewoon genieten van hun maaltijden en hun lieve grijze hoofdjes niet breken over nare en enge dierenleedverhalen. Zij hoeven van mij niet te veranderen of bewust te worden. Zij moeten de tijd die hen nog gegeven is bij voorkeur zo veel mogelijk zorgeloos genieten!


Ik kook daar Hollandse pot met beperkte middelen … en gehaktballetjes, slavinken, plofkip en rookworsten en de meest foute vis … pangasius. Maar ondertussen wel in de verhouding … beetje vlees … veel groenten.
Hier ben ik heel dubbel in, ik eet het vlees zelf niet meer, maar maak het met liefde voor ze klaar.
In de macaroni … daar gaat vegetarisch gehakt in, gewoon omdat dat dus lekkerder is! Een van de deelnemers mag geen zuivel. Ik leg dan uit dat haar sojatoetje dezelfde oorsprong heeft als het vegagehakt. Wat een wonderlijke wereld … dat je vla en yoghurt en gehakt van bonen kunt maken. Maar voor de rest … vlees in de aanbieding kopen … er is een beperkt budget.
Mijn werk is anders dan m’n privé en dat vind ik okee!

Gisteren een Kerst Kookclub. We gaan zalm eten …omdat zij dat zelden krijgen … en vooral omdat iedereen er gek op is.
Met aardappel-knolselderij puree, worteltjes en een sausje uit een pakje.


De bouillon waarin de aardappels en knolselderij gekookt zijn, werd een amuse-voorafje met wat kaasballetjes. Stelt niks voor … maar die verraste blikken … ontroerend gewoon!

... met kerstschortje
nootmuskaat ... uiteraard


Ik had als dessert m'n vegan Tiramisu gemaakt, de mevrouw in gedachte die geen zuivel mag.
Wat hebben ze gesmuld, iedereen vond het heerlijk … bij zo'n dessert maakt het niet uit of de basis koezuivel of soja is … met een framboosje erbij, lekker was het en bewoners van een zorgcentrum kunnen hier zo blij van worden! 

We hadden de huisfotograaf op bezoek, dus ons Kerstkookclubje is ook vastgelegd, volgende week krijgen alle deelnemers een foto van zichzelf … daar kan ik me nu al op verheugen!
Die blije koppies kan ik hier niet laten zien, maar je kunt je er misschien iets bij voorstellen.


Fotografie: Fred Portman