donderdag 2 oktober 2014

Dagje vasten


Op de tweede dag van de Vegan Challenge hoef ik niet na te denken over wat ik ga eten. Het is 2 Oktober, Dag van de Geweldloosheid, uitgeroepen door de Verenigde Naties vanwege de geboortedag van Mahatma Gandhi (2 oktober 1869) en hij sprak ooit deze woorden:

"The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way in which its animals are treated."

Via de facebookpagina van FARM, Farm Animals Rights Movement, zag ik dat deze dag ook uitgeroepen is tot World day for Farmed Animals. Omdat Gandhi veel voor elkaar kreeg door te vasten, roept FARM mensen op om vandaag ook te vasten: Fast against slaughter.


Omdat de dieren op transport naar het slachthuis urenlang, soms dagenlang geen eten en drinken krijgen en zodoende solidariteit gevraagd wordt om dat ook te doen. In Nederland leeft het niet zo. Hier denkt men vaak dat het alleen in het buitenland allemaal verkeerd gaat. 

Sommige mensen zeggen dat het flauwekul is om een dag te vasten en dat het beter is geen dierlijke voedingsmiddelen meer te kopen. Dat is natuurlijk zo. Door deze dag te vasten zal er niks voor de slachtdieren veranderen. 
Ik besluit toch mee te doen, en heb ook nog iemand meegekregen.
Gewoon, uit compassie met het wrede lot van die dieren, een dag te ervaren hoe dat voelt om niet eten en drinken.

Ik heb ervaring met sapvasten, maar dan drink je heel de dag door.
Maar nog nooit een dag zonder te drinken. Een beetje eng vind ik dat wel.

Er zijn mensen die het 24 uur doen of nog meer, maar er zijn er ook die het 12 uur doen. Sommigen drinken wel water, anderen niet. Het maakt niet uit, het gaat om bewustwording.

Ik streef naar twaalf uur meedoen. Vroeg in de morgen neem ik een smoothie van sinaasappel, banaan, appel, meloen en wat hennepzaadjes en dat is de enige maaltijd vandaag, tot zo'n twaalf uur later.


Omdat ik vanmorgen moest werken en veel praten heb ik halverwege de morgen toch een glas water genomen.

's Middags vrij en het allerbeste wat je kunt dan als je vast is iets leuks gaan doen, bij voorkeur buiten.
Met een lieve kennis ga ik hazelnoten en tamme kastanjes zoeken.Het zijn de hazelnoten van de Boomhazelaar (Corylus colurna), die zijn een stuk kleiner dan de bekende hazelnoten van de struik hazelaar (Corylus avellana). Men denkt vaak dat deze kleine hazelnootjes niet eetbaar zijn, maar dat zijn ze wel!
Het leuke is dat iemand de parkeerplaats geveegd heeft en zodoende alle nootjes op een grote berg liggen, voor ons makkelijk oprapen. Ook liggen er tamme kastanjes.
En in de bomen hangt ook nog genoeg ... wat een overvloed!

Tamme kastanje
Boomhazelaar
Los van de gratis oogst was het gewoon zo heerlijk om daar te zitten, te rapen en te praten. Door zoiets simpels voel ik met weer zo'n bevoorrecht mens.


Eind van de middag het vasten breken met hazelnootjes, een uur minder gevast dan ik van plan was, maar toch maar gedaan!