dinsdag 11 oktober 2022

Cider zelfmaken (2)

Van een van de medecursusten van de Cider cursus kregen we de tip om appels in stukken in te vriezen. Dan heb je geen verpulper nodig en zijn ze makkelijk uit te persen.We besluiten om nog weer een nieuwe versie te maken. We gaan appels rapen bij Abelstok, hoewel daar ook wilde dieren lopen en dus schijten, maar we durven het wel aan. De bomen zijn te hoog om te plukken. We rapen alleen zoveel mogelijk gave appels.

We snijden alle appels in grove stukken, verpakken ze in plastic zakken en brengen ze naar buurvrouws werk, daar is een grote vriesruimte.

Als we de appels ontdooid hebben, bedenken we opeens, hoe gaan we ze uitpersen? 

Een kleine hoeveelheid kun je wel met een doek doen, maar bij deze hoeveelheid is dat geen doen. We kijken gauw op Marktplaats en hebben geluk. In Ezinge staat een pers te koop voor 75 euro. We bieden 60 en zeggen erbij dat we hem dan direct willen ophalen.

De man gaat akkoord, we kopen het ding samen, hij ziet er prima uit, is 1x gebruikt. We gaan gauw aan de slag.

Best een werkje! Maar leuk om te doen en het is mooi weer.


Totaal hebben we nu vijf flessen staan. Als ze uitgeblubd zijn, moet het overgeheveld worden, en bij elkaar zodat er zo min mogelijk zuurstof in zit.

We hebben ook al geproefd. Het is niet vies, maar ook nog niet echt lekker. Het heeft tijd nodig.