woensdag 19 november 2014

Krokante venkel met paprikaveganaise


Ik kreeg dit leuke recept doorgestuurd van een fb-vriendin. Huh, kipkluifjes?
Haha, je wordt op het verkeerde been gezet ... het gerecht is geheel plantaardig!

Eerst de paprikaveganaise gemaakt. Een rode paprika geroosterd in de Air Fryer, gaat sneller dan in de oven, en ik laat hem niet zwartblakeren. In een plasticzak stoppen.
Veganaise gemaakt zoals ik altijd doe.


De afgekoelde paprika ontvellen, de stukken in een hoge kom samen met de veganaise met de staafmixer pureren, pittige paprikapoeder en wat peper en zout toevoegen. Tot gebruik in koelkast zetten.

Drie venkelknollen zijn normaal genoeg voor 6 personen maar ik had nu drie mini's, dat was genoeg voor twee personen, maar vallen wel wat sneller uit elkaar dan grotere.

Kook de venkelknollen in ongeveer 15 min. beetgaar in een pan met water en wat zout. Giet af, laat uitlekken en snij voorzichtig in plakken.

Klop in een diep bord 2 eetlepels bloem met 60 ml water tot een glad papje (dit vervangt ei).
Doe (ong. 50 g) panka in een ander diep bord en meng er twee eetlepels edelgist en peper en zout doorheen.

Schenk een laag van ong. 1 cm olie in een koekepan en verhit dit.

Haal de venkelschijven door het bloempapje en daarna door het paneermeel. Bak ze goudbruin en keer éénmaal.
Leg op een bord met keukenpapier om overtollig vet te absorberen.


Van restjes groente maakt ik een ovenschoteltje, in dit geval: een halve paprika, een halve courgette, een ui en een halve zoete aardappel, samen met wat tomatensalsa en een lepel restolie van een potje olijven. Als proef dit in een klein ovenschaaltje gedaan en in de Airfryer gezet, ongeveer een half uurtje, gaat prima, maar kan ook in de oven. Daarbij verse frites, natuurlijk ook uit de Airfryer. Lekker hoor samen met de paprikaveganaise!Waarom de venkelknollen toch in olie gebakken? Anders wordt het allemaal tè gezond … nee hoor, paneermeel kleurt namelijk niet in de Airfryer en wordt niet knapperig, en dat is juist zo leuk aan dit gerecht.
Er volgen nog meer experimenten met de Airfryer!