Vandaag begint de zomereditie van de Vegan Challenge, een maand lang plantaardig leven. Ik doe deze maand een beetje mee, omdat ik ook nog op vakantie ga vind ik het te ingewikkeld om helemaal mee te doen. Ik eet nu twee dagen in de week plantaardig en ga dat even opvoeren, maar niet te rigoureus.
In november komt er weer een editie Vegan Challenge, dan ben ik van plan om die helemaal mee te doen, zodoende kom ik steeds een stapje verder in het loskomen van de voedingsmiddelen die zoveel leed veroorzaken.
In november komt er weer een editie Vegan Challenge, dan ben ik van plan om die helemaal mee te doen, zodoende kom ik steeds een stapje verder in het loskomen van de voedingsmiddelen die zoveel leed veroorzaken.
Wat eet je dan op brood - word me vaak gevraagd, en als kaasliefhebber is dat even puzzelen, maar er zijn genoeg lekkere alternatieven.
Vanmiddag maak ik dit broodbeleg, komkommer-cashewnotenspread, in allerlei varianten lekker.
voor vier boterhammen
65 gr ongezouten cashewnoten, een half uurtje geweekt in wat water en afgegoten
een halve komkommer, geschild en fijngeraspt en uitgelekt
een kleine ui, in stukken
1 teentje knoflook
1 eetl. walnotenolie
snufje pittige paprikapoeder, peper en zout
alles in een hoge kom met de staafmixer fijnmaken, royaal op een volkoren desemboterham scheppen.
Vanavond eten we ook een simpel vegan maaltje, recept van de site Vegan Challenge:
Broodje Paddestoelenragout
4 bruine afbakpistolets
50 g plantaardige boter en 50 g kokosolie
100 g bloem
125 ml witte wijn
250 ml sojaroom (Alpro Cuisine)
250 ml groentebouillon
1 ui
1 eetl. olijfolie
250 gram kastanjechampignons
250 gram oesterzwammen
1 theelepel tijm
1 handje verse peterselie
1 theelepel zout
1/2 theelepel peper
2 tomaten in plakjes gesneden
Verhit de oven voor en bak de afbakbroodjes volgens de verpakking af.
Verhit de boter en kokosolie tot vloeibaar en voeg dan de bloem toe. Roer goed door en bak deze roux gedurende 10 minuten, terwijl je regelmatig blijft roeren. Voeg dan de witte wijn, sojaroom en groentebouillon beetje bij beetje toe. Breng zachtjes aan de kook.
Snipper ui en snij champignoons in plakjes, scheur de oesterwammen in reepjes. Verhit in een andere pan de olie en fruit hierin de ui 5 minuten. Voeg paddenstoelen en tijm toe en bak een kleine 10 minuten. Voeg dit samen met de peterselie, zout en peper toe aan de ragout-basis.
Serveer de ragout op de broodjes met de plakjes tomaat.
Dit recept zou voor vier personen zijn, maar zes zou ook nog kunnen.
Wij aten met z'n tweeën, ieder twee broodjes, en voor morgen is er ook nog een ruime hoeveelheid. Erg lekker en past wel bij deze druilerige grijze dag, wat die had meer weg van de herfst dan van de lente!