donderdag 5 maart 2020

Stracciatella dessert


Het was weer eens tijd voor een nieuw toetje. Ik heb tien van die mooie, kleine metalen cilindertjes met een duwertje en vaak dacht ik wat ik daar mee kon doen.
Op internet vond ik een mooi toetje waar je zulke cilinders bij nodig hebt.
Het lijkt een klein hapje, maar het is vrij machtig en de grootte is precies goed.


Voor de bodem:
50 g amandelen
20 g havermout
4 zachte dadels, ontpit
1 el cacao

Maal de amandelen met de havermout fijn. Voeg dadels en cacao toe en pureer tot een plakkerige massa.

Vet een stukje bakpapier in met wat (noten)-olie en leg op een snijplankje.
Zet de cilinders daar op en schep er een of twee theelepels van het mengsel in. Druk goed aan, met het duwertje, tot een mooi egaal bodempje. Zet in de koelkast.

Vulling:
250 g cashewnoten, geweekt
100 g kokosmelk, van het dikke gestolde deel uit het blik
sap van 1 citroen
6 el maple sirop
20 g kokosrasp
snufje vanillepoeder
100 g pure chocola, helft voor de stracciatella, andere helft om te smelten voor de ‘drizzle’.

Hak de chocolade fijn (stracciatella), doe in een schaaltje en zet even in de vriezer

Pureer de rest van de ingrediënten glad en romig.
Roer daar de koude chocolastukjes door.
Schep de massa in de cilinders en zet deze in de vriezer.

Smelt de andere helft chocola (au bain Marie of magnetron).
Haal de cilinders uit de vriezer, wacht 10 min. en gebruik het duwertje om de toetjes uit de vorm te krijgen.
Lepel er de gesmolten chocola over en zet tot gebruik in de koelkast.

Serveren:
Zet de toetjes op een bordje en garneer met blauwe bessen, eetbare bloemen en een muntblaadje.
Ik had viooltjes en de zoetsmakende bloemen van Oriëntaals Komkommerkruid (Trachystemon orientalis), gekregen van Jan.


Mijn gasten vonden het heerlijk en ik was zelf ook wel aangenaam verrast met het uiteindelijke resultaat!