Het recept van deze soep is voor een deel gebaseerd op een allerhande.
Voor een flinke pan:
5 grote dieprode paprika's, in blokjes
2 rode uien, gesnipperd
4 teentjes knoflook, fijngehakt
1 rood pepertje, kleingesneden
2 tl paprikapoeder
2 tl komijnpoeder
2 blik tomatenblokjes
1 liter groentebouillon (van 3 blokjes)
olie
Olie verhitten en de ui op laag vuur 5 minuten fruiten. Voeg de knoflook, komijn, paprikapoeder en rode peper en paprikablokjes toe en roerbak nog een paar minuten.
Giet de tomatenblokjes en bouillon erbij en roer goed door. Laat de soep ongeveer een kwartiertje zachtjes koken, tot de paprika zacht is.
Pureer de soep met de staafmixer en passeer door zeef. Voeg naar smaak peper en zout toe.
Schenk in kommen of diepe borden, of -zoals ik deed- in dubbelwandige glazen, lepel er wat cashewroom op en strooi de geroosterde kikkererwten er op (zie hieronder).
Omdat bij soep iets knapperigs lekker is, maakte ik voor deze soep geroosterde kikkererwten in plaats van croutons.
Een pot kikkererwten (400 g)
1/2 el Baharat
2 el olie
1 tl zout
De kikkererwten uit laten lekken en dan op een theedoek droogdeppen.
De velletjes die loslaten verwijderen, die verbranden snel.
Olie, zout en specerij in een schaal mengen en dan de kikkererwten toevoegen.
Goed omscheppen zodat alles met een laagje bedekt is.
Oven voorverwarmen op 180 °C.
Bakpapier op de bakplaat en de kikkererwten in een laag uitspreiden.
Afhankelijk van je oven duurt het 30 - 50 minuten.
Tussendoor proeven (pas op heet!). Ze moeten aan de buitenkant knapperig zijn en binnen nog wat zacht.
De eerste keer had ik ze te kort gedaan, ze waren iets te zacht, de tweede keer was een aantal ook van binnen hard, dat is dan weer tè hard.
Om de 10 minuten even omschudden.
Erg lekker als (verantwoorde) snack en leuk bovenop de soep.