dinsdag 11 februari 2014

Romeinse sla


Ik had een Romeinse sla (Romaanse, Romaine) gekocht met de bedoeling om die in een smoothie te gebruiken. Hij was nogal groot, dus zocht ik een recept. Ik wist weinig van deze groente, in m'n boekenkast staat dit boekje met de volgende tekst:

Romaanse sla (Lactuca sativa L. var. longifolia) wordt ook wel Romeinse sla genoemd of romaine. De sla behoort tot het type bindsla. De sla groeit recht omhoog. Door het dichtbinden van de bladeren aan de top bleekt het hart en blijft dit zacht. De buitenste bladeren zijn vrij stug en kunnen goed worden gestoofd (3 à 5 min.). In Zuid-Europese landen, zoals Italië en Spanje, wordt deze slasoort veel gegeten. Gestoofde Romaanse sla heeft iets weg van spinazie en andijvie en kan ook zo worden bereid. Rauwe Romaanse sla smaakt iets wranger dan kropsla. Verpak Romaanse sla in een open plastic zak. De bewaarduur is ca. 1 week in de koelkast.

Dit gerecht werd het:


Gestoofde Romeinse sla met zilvervliesrijst

200 g zilvervliesrijst

1 el (kokos)olie
1 tl geelwortel (kurkuma)
1 tl gemalen koriander
stukje geraspte gember
Romeinse sla, ik gebruikte ong. 10 buitenste bladeren, gewassen en kleingesneden
1 rode ui, gesnipperd
1 rode puntpaprika, in kleine stukjes (ik gebruikte een halve, hij was nogal groot)
100 g doperwten (diepvries)
750 ml groentebouillon
peper
wat kleingesneden peterselie

Kook de rijst gaar.
Verhit de kokosolie en bak de specerijen en gember kort, voeg ui en paprika toe en roerbak een paar minuten.
Schenk de warme bouillon erbij, voeg de bevroren erwten toe en laat deze zachtjes gaar worden.
Voeg de Romeinse sla toe, roer 3 minuten op hoog vuur, maal er wat peper over en roer er tot slot de miso door.

Doe het mengsel op een bord, schep er de rijst op en garneer met de peterselie.

Deze vegetarische grillworst bevat kippe-eiwit, dus is deze niet vegan.