vrijdag 17 mei 2013

Op het eerste gezicht ... in de berm (7)

Weinig zon, veel regen … dat doet sommige planten wel goed groeien.
Fluitekruid lijkt in een paar dagen wel een halve meter gegroeid en veroorzaakt weer bermen en velden van kant (niet Immanuel, maar textiel).

Fluitekruid (10)
Paardebloemen vind ik in alle verschijningsvormen mooi, eerst het zonnige geel, dan de pluisbollen en zelfs helemaal uitgebloeid, witte sterren en de stelen veranderen dan van groen naar rood.
Dat is zo leuk van dit projectje … er vallen me allerlei nieuwe dingen op.

uitgebloeide Paardebloem (5)
De diepzwarte pluimen van de zegge veranderen nu naar mooie naturelkleuren:


Behalve de paarse Smeerwortel zie ik nu dat ze ook in het wit, roze, lila, rozerood en violet bestaan. Prachtig vind ik ze.

Smeerwortel (13)
Sleutelbloem (19)

 Look-zonder-look (20)
Witte Dovenetel (21)
Ik herinner me van vorig jaar dat de voorjaarsbloei begint met voornamelijk geel en wit en dan komen er steeds meer roze en paarstinten. Dat vind ik zelf de mooiste kleuren.
Ik dacht even dat ik een Grasklokje ontdekte … hij stond wat ver weg aan de waterkant, maar ik denk toch dat het een verdwaalde Hyacint is of is het wel een wilde plant?


Van deze wist ik dat het een ooievaarsbek was, maar moest even opzoeken welke, ik denk de Bermooievaarsbek ...

Bermooievaarsbek (22)

Rode Klaver (23)
Distel (24)
Er groeit zoveel, tot nu toe wist ik aardig wat namen, maar als ik op de knieën ga zie ik alweer zoveel nieuw blad, ik weet nog niet wat dat allemaal gaat worden, eerst maar wachten op de bloei.
En deze aparte sprieten … is dat heermoes of heet het paardenstaart … of is dat hetzelfde? 


Heermoes (25)
Het is erg leuk om wekelijks bij te houden wat er in de bermen waar ik naar m'n werk langsfiets groeit.
Ik zie ook minder fraaie dingen, die ik niet terug laat zien op de foto's: weggegooide blikjes en plastic flesjes. Het eerste gedeelte, een landelijke weg waar - dacht ik - geen gemotoriseerd verkeer is toegestaan, behalve door de omwonenden. Helaas veel hardrijdend sluipverkeer hier dat fietsers de doodschrik aanjaagt. Ook het tragische gevolg van dat gedrag: in een week zag ik een doodgereden eend en twee meerkoeten. Waarschijnlijk hadden ze eieren of jongen.

Ook wel weer een leuke waarneming (hoewel de meningen daarover verdeeld zijn), een op z'n gemakje zwemmende muskusrat: