maandag 5 februari 2024

Vegan Rendang met Sajoerboontjes


De erwten-proteine-snippers die ik vaak gebruik waren eerder nog niet biologisch verkrijgbaar, nu wel! Bij de webshop KoRo. Ze heten daar Bio Erbsen-Ackerbohnen Geschnetzeltes. Ik maak er deze keer rendang van. Omdat het de eerste maandag van de maand is, is het de Maandhap, buren kunnen dan komen ophalen. Vier maaltijden zijn gereserveerd, dus met ons erbij maak ik het voor zes personen. Ik was bang dat ik te weinig sperziebonen had, dus deed ik er nog een blikje edamamaboontjes bij, wat goed uitpakte.

Gemak dient de mens, ik gebruikte deze keer wel kant-en-klare boemboe voor de rendang en de sajoerboontjes. Het recept is in grote lijnen van PeasMaker, die andere fabrikant van erwtensnippers. Zij zijn iets duurder en niet biologisch. Ook veel verpakkingsmateriaal omdat het in porties verkocht wordt. Maar zij hebben wel fantastische recepten.

Kook 500 g Zilvervliesrijst


Rendang

180 g erwtensnippers

2 el olie

2 zakjes boemboe voor rendang

1 blik kokosmelk

½ liter water

scheutje citroensap

zout naar smaak

peterselie


Verhit de olie op middelhoog vuur, voeg de twee zakjes boemboe rendang toe en bak al roerende twee minuten. Voeg de erwtensnippers toe en het water. Roer goed door, deksel op de pan en aan de kook brengen. Zodra het kookt, vuur laag zetten en met deksel ongeveer 15 min. laten pruttelen.

Voeg dan de kokosmelk toe en het citroensap, breng weer aan de kook, en laat dan op laag vuur inkoken, zonder deksel, tot het vocht bijna is verdampt, in ongeveer 20 min. Proef of er zout bij moet of nog wat kruiden. Ik voegde nog wat gemberpoeder en korianderpoeder toe.

Tot slot wat fijngehakte peterselie er over strooien.


Sajoerboontjes

1 zakje sajoer kruidenmix (fair trade is vegan, andere merken kunnen trassi bevatten = gefermenteerde garnalen)

1 el olie

500 g sperzieboontjes, kort beetgaar gekookt en koud afgespoeld

2 rode puntpaprika's, in stukjes gesneden

1 ui, gesnipperd

1 blikje edamame boontjes

amandelsnippers


Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak de boontjes schoon en kook ze zonder zout in ca. 10 minuten totdat ze beetgaar zijn. Verhit 1 eetlepel olie in een wok op hoog vuur en voeg de kruidenpasta toe. Giet de boontjes af en voeg ze toe aan de wok. Voeg 50ml water toe en meng de boontjes goed met de kruidenpasta. Eventueel iets laten inkoken.

Garneer met geroosterde amandelsnippers en serveer met de rijst.