donderdag 20 november 2014

Gekarameliseerde witlof met tofu-omelet en aardappel-aspergekroketjes

Een maaltijd bereiden zonder boodschappen doen, dus iets samenstellen van wat er nog in koel- en keukenkast ligt, dan ontstaan altijd leuke gerechten!


Dit had ik: Een half blok tofu, vier witlofstronkjes, een rest gekookte aardappels en achterin het keukenkastje vond ik een potje met groene asperges, waarschijnlijk uit een ooit gekregen kerstpakket.
En dit werd het:

Aardappel-aspergekroketten
De asperges uit het potje afgieten, uit laten lekken en met de aardappels fijnstampen, peper, zout en wat fijngehakte peterselie toevoegen. Van het mengsel kroketjes vormen (kan met de hand, ik heb een apparaatje) en op een bord door wat bloem halen. In de koelkast wat op laten stijven.

Olie om te frituren verhitten. In een diep bord drie eetl. bloem met 60 ml water tot een papje roeren.
In een ander bord paneermeel. Omdat ik geen paneermeel meer had gebruikte ik fijngemalen desemknäckebrot.
De kroketjes eerst door het bloempapje halen, dan door het paneermeel. Kort frituren in de hete olie.

Tofu-omelet
De tofu tussen laagjes keukenpapier en met iets zwaars erop geperst. Daarna in vier dunne plakjes gesneden.
Een mengsel van 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel zwart zout (Kala Namak), wat zout en peper met een eetlepel olijfolie mengen.
Met dit mengsel de plakjes tofu aan beide zijden inkwasten. Olie verhitten in een koekepan en de tofu enkele minuten bakken, en omdraaien, licht laten kleuren zodat het op omelet lijkt. Ongelofelijk hoe dit naar een omeletje smaakt!

Gekarameliseerde witlof 
Eventule lelijke blaadjes verwijderen, kontjes nog laten zitten. Enkele minuten beetgaar koken in de magnetron, op deze manier komt er veel minder vocht vrij. Bij mijn magnetron duurt dat 2 minuten. Uit laten lekken en af laten koelen.

De stronkjes halveren en nu pas de kontjes verwijderen. Klein beetje olie verhitten in koekepan en de halve stronkjes op de snijkant roosteren. Twee theelepels kokosbloesemsuiker toevoegen en een scheut balsamicoazijn. De stronkjes door het vocht schuiven en even laten karameliseren.