donderdag 16 juli 2015

Aquafaba


Kikkererwten … ik hou ervan en gebruik ze regelmatig. Meestal lekker makkelijk uit een potje. Het vocht gooide ik altijd weg, wist ik veel wat ik voor bijzonders door de gootsteen spoelde!

Op facebook kwam ik de rage aquafaba tegen. Bonenwater. Het vocht zit vol eiwitten van de kikkererwten en dus kan je het net als kippe-eiwit opkloppen.
De meest schitterende gerechten die je normaal met eiwit maakt komen langs op facebook: meringues, pavlova's, macarons, chocolademousse, ijs, taart.
Ideaal voor veganisten, maar ook als je geen rauw ei wil gebruiken met het oog op salmonella e.d.

Neem wel biologische kikkererwten, en liever niet uit blik. Giet de erwten af. Ik heb het vocht in de koelkast bewaard en pas drie dagen later gebruikt. Het is ook prima in te vriezen.Ik begin met het basisrecept, volgens filmpjes op youtube.
Hier en hier.

Ik heb 120 ml vocht. Nieuwsgierig kijk ik steeds in de mengkom. Mijn eenvoudige standmixer is geen Kitchenaid, maar het gaat prima. In totaal 20 minuten is het beige, muffige vocht veranderd in prachtig wit schuim.Ik voeg er dezelfde hoeveelheid poedersuiker toe (120 g) en een theelepel vanille-extract.
Van zo'n klein beetje vocht krijg je een flinke hoeveelheid schuim. 
Dat is al heerlijk op sorbetijs!
Ik doe ook een proefje om schuimpjes te maken. Ik spuit een gedeelte in kleine rondjes op een met bakpapier bekleed bakblik en schuif het de oven in. Volgens het youtubefilmpje moet het op 77 °C, ik moet gokken, ik heb geen oventhermometer, mijn (oude) oven begint bij 60 graden, dus ergen tussen de 60 en de 100.Na een uur stop ik een pollepel tussen de ovendeur, ik stel me voor dat ze dan beter drogen. Tussendoor nieuwsgierig proeven, maar ze zijn nog kauwgomachtig. Na nog ongeveer een uurtje zijn ze goed. Af laten koelen in de oven, ze schijnen snel zacht en kleverig te worden, door luchtvochtigheid (?), dus gelijk luchtdicht bewaren.
Het losse schuim is alvast heerlijk op sorbetijs!
Er is zoveel mogelijk … er zijn gewoon te weinig uren in een dag. Wordt vervolgd.