dinsdag 12 maart 2024

Witlofgratin

Dit recept maak ik regelmatig bij een Eet Lekker Mee diner. De reacties zijn altijd heel positief, men vindt de saus heerlijk smaken en lekker ‘kazig’. Het is gebaseerd op een recept van Vegetus.

Voor tien personen:

10 stronkjes witlof, of 5 dikke, gehalveerd

500 ml plantaardige melk 

100 g voorgeweekte cashew, gepureerd

1 el olie

2 flinke eetlepel tapioca (of arrowroot)

4 eetlepels edelgist 

4x maggi kleine bouillonblokjes

1/4 theelepel zout

1 el limoen/citroensap


100 gr panko + 20 g havermout 

40  g margarine


Verwarm de oven voor op 180 graden.

Stoom de witlof een minuut of 5 in de magnetron. Laat het overtollige vocht er goed uitlekken en leg de stronkjes naast elkaar in een grote ovenschaal.


Meng in een pannetje de melk, olie, cashews, tapiocameel, bouillonblokjes, edelgist, zout en citroensap. Gebruik eventueel een staafmixer om te zorgen dat er geen klontjes meer in zitten. 


Breng het mengsel al roerend aan de kook. Blijf roeren en laat een minuutje of twee zachtjes pruttelen tot de saus mooi dik is. Verdeel de saus over de witlof in de ovenschotel.

 

Doe het paneermeel met de margarine in een koekenpan en rooster het paneermeel al roerend, tot het mooi goudbruin is. Strooi het paneermeel over de ovenschotel. Zet de schaal in de oven en laat ongeveer 25 minuten bakken tot de saus bubbelt.