zaterdag 29 december 2012

Fris & Fruitig - voorbereiden


Nog even en het Fris & Fruitig-project begint.

Drie weken leven zonder levende wezens te doden, beschadigen of hinderen, dus ook geen planten. Alleen maar eten wat je kunt plukken. Alle fruit dus. En vruchtgroenten zoals tomaten, komkommer, courgette. Noten en zaden. Volkoren granen mogen ook.


Fris en Fruitig ... een eerbetoon aan alles wat leeft op onze planeet.
Van 2 t/m 21 januari doe ik mee met het derde Fris&Fruitig project.
21 Dagen eten zonder levende wezens te doden, te hinderen of te beschadigen, alleen maar gebruiken wat je van bomen en planten kunt plukken. Dus ook geen planten. Alleen maar eten wat je kunt plukken. Alle fruit dus. En vruchtgroenten zoals tomaten, komkommer, courgette. Noten en zaden. Volkoren granen mogen ook.
Ik heb inmiddels zes sponsors, die een bedrag per dag dat ik het volhoud toezeggen.
Het totale bedrag is bestemd voor Wakker Dier.
De komende drie weken is dit avontuur hier op mijn blog te volgen.

Ik doe elk jaar een sapvastenkuur van ongeveer een week, ik weet dus dat ik makkelijk allerlei voedingsmiddelen kan laten staan.
Bij dit project begin ik ook met sapvasten, met dat verschil dat ik nu minder keus uit groenten heb. Maar ik heb er nu al zin in, want door ervaring weet ik hoe fit en energiek je je weer voelt.

Ik ga eerst drie dagen sapvasten, daarna steeds meer van de geoorloofde voedingsmiddelen toevoegen.
Ik ben al aardig aan het voorbereiden, in november begon ik al de schillen van biologische appels te drogen, ook schillen van sinaasappel, citroen en mandarijn heb ik gedroogd, allemaal om theemengsels van te maken, want echte thee en kruidenthee kan niet, dat zijn blaadjes en bloemetjes. Wie weet ontdek ik wel een fantastische thee ...Ook heb ik gedroogde bessen zoals bosbes, rozebottel, goudbes of Incabes (physalis), moerbeibes en jeneverbessen aangeschaft.
Allemaal dingen die nieuw in mijn keuken zijn, dat wordt lekker experimenteren. Rijststroop en dadelstroop mogen ook, nooit eerder geproefd. De rijststroop lijkt wat op honing, maar minder zoet, eigenlijk lekkerder.Op 6 januari is er een 'Potluck' van Fris&Fruitig en ik heb besloten snoeperijtjes mee te nemen. Eerst wel experimenteren. Een eerste probeersel zijn deze 'bonbonnetjes', gevonden op de site van Vegetus.
Ik begin met een kleine hoeveelheid, maar het is wel wat!

Zo maakte ik het:
75 gram rauwe noten, ik had een mengsel van amandelen, walnoten en cashewnoten
1 eetlepel kokosolie, gesmolten
2 theelepels rijststroop
1 lepel geraspte kokos
1 lepel cacao

De noten een uurtje in water geweekt, afgegoten en fijngemalen, de kokosolie en rijststroop toevoegen en nog even goed pureren.
Acht balletjes van gevormd, 4 door de kokos gerold en 4 door de cacao. Smaakt goed, erg gezond en ziet er ook mooi uit, toch?