Zie hier op mijn andere blog.
Jam van Stoofpeer en Sleedoorn
De struiken hebben venijnige doorns, dus pas op met plukken!
Pluk gave bessen, was ze goed en leg ze een paar dagen in de vriezer.
ongeveer 500 gr bevroren sleedoornbessen
1 kg stoofpeertjes
1 eetl. geraspte gemberwortel
sap van ½ citroen
1 eetl. 5-spices
500 g geleisuiker speciaal
water
Doe de bevroren bessen in een pan met 250 ml water en breng langzaam aan de kook. Laat ongeveer een kwartiertje zachtjes koken tot de bessen open barsten.
Gebruik dan een roerzeef (of druk ze door een zeef) om de pitten te verwijderen. (Let op vlekken!) Zet apart.
Schil de stoofperen, verwijder klokhuis en snij ze in kleine blokjes.
Zet op met 250 ml water water en de gember, breng aan de kook en laat langzaam gaarkoken.
Voeg citroensap en kruiden toe. Pureer (niet tè fijn) met de staafmixer.
Voeg de sleedoornpuree toe en de geleisuiker. Goed roeren en aan de kook brengen.
Laat 1 minuut flink koken en schenk de jam in brandschone potjes, draai de deksels erop en zet tien minuten op de kop en laat afkoelen.