zondag 26 oktober 2014

Experimenteren in de keuken - Veganer Frischkäse


In een van mijn Duitse vegan-tijdschriften vond ik een recept van Veganer Frischkäse.
Omdat ik allerlei kaasjes nog steeds mis, ga ik weer enthousiast aan de slag met dit simpele recept.

halve liter sojamelk
10 gr kokosolie
sap van een citroen
zout en peper

De sojamelk in een pan langzaam verwarmen tot kookpunt. Pan van het vuur nemen en het citroensap al roerende toevoegen. Er vormen zich nu vlokken. Blijven roeren tot er geen vlokken meer bijkomen, het heeft nu een beetje yoghurtdikte. Af laten koelen. Een vergiet in een kom hangen en in de vergiet een natgemaakte kaas- of dunne theedoek leggen.
Het mengsel in de doek gieten en uit laten lekken. Tot slot de doek nog extra uitwringen. 


Er blijft een witte, wat korrelige substantie over en het smaakt fris, maar flauw, een beetje naar erg magere kwark.
Gladroeren met de gesmolten kokosolie. Ik heb het in twee porties verdeeld. Bij een deel heb ik peper en zout toegevoegd. Bij het andere deel roerde ik sojaslagroom en maple siroop erdoor.
In koelkast geplaatst.

Van de hartige versie heb ik balletjes gerold en deze door gedroogde lente-uitjes uit een potje gehaald.
Ze waren lekker! Maar het kan wat kruidiger. Een volgende keer voeg ik nog knoflook toe en kruiden, dan wordt het wat meer boursin/paturain-achtig. Ik verheug me al op de toastjes.


Door de zoete versie heb ik gedroogde, geweekte bosbessen geroerd en dit bovenop sinaasappelgelei (die komt nog terug in een ander recept) geschept en daarop wat geroosterde en fijngehakte walnoot gestrooid.Het had wel wat weg van monchou, het was als proeftoetje al erg lekker. Ik ga hier nog verder mee experimenteren en ik zie ook al gevulde dadels voor me!

Met de ‘wei’ die na het uitlekken in de schaal overbleef wist ik zo gauw niet of daar nog iets mee kan. Ik heb het aan de tuinplanten gegeven.