woensdag 9 november 2011

Bonenschotel in de No Impact Week


Het is niet echt een recept, meer een samenstelling van wat voorhanden is,
ik gebruikte:

4 soorten gedroogde bonen, de avond tevoren in de week gezet (ik weet niet hoeveel het was, geweekt bleek het een pannetje vol)
een halve prei, gesneden in ringetjes
1 ui, kleingesneden
1 kleine rode puntpaprika
1 knoflookteen
een halve courgette
een restje gekookte broccoli
een restje chorizo, in stukjes gesneden
een half pakje sugo pasta saus
peper, zout, pikante paprikapoeder, oregano
ik bak in een mengsel van kokosolie en olijfolie (niet lokaal, wel biologisch)


De bonen en de groenten zijn lokaal en biologisch.
Het smaakte zowaar goed!
Er is ook nog voor morgen, dan wordt het soep.

Hier vind je informatie over week- en kooktijden van peulvruchten.

4e Dag No Impact Week - Voeding

Helaas heb ik geen tijd om rond te fietsen om spullen aan de kant van de weg te kopen. Ook niet om naar een Boerenmarkt te gaan, waar en wanneer, die hebben we hier niet. Ik woon op de verkeerde plek.
Ik heb vandaag de hele dag gewerkt, tussen de middag even kort thuis geluncht.
Dus ook niets gekocht vandaag, zelfs geen voedsel. Geen boodschappen doen ruimt de koelkast lekker op. Na deze week is hij leeg en kan weer eens goed schoongemaakt worden
Behalve groenteafval ook bijna niks weggegooid.
Gisteravond zijn de bonen in de week gegaan. Voor het eerst in mijn leven kook ik gedroogde bonen. Hoort dat zo te schuimen? O, gaat vanzelf voorbij.

Het wordt een potje met prei, ui, paprika, een stukje courgette en het restant broccoli van gisteren.
Er staat nog wat (niet lokale) tomatensaus. Peper, kruiden en knoflook zal ook wel niet lokaal zijn. Eerst maar alles opmaken en bij nieuwe aanschaf beter opletten.
Het was de bedoeling vegetarisch, maar achterin de koelkast lag nog een kontje chorizo, mag bijna geen naam hebben, dus dat verdween er ook in, maakte het wel errug lekker.
Hier hoe ik het maakte.

Naar aanleiding van de tips op FB: Nederlandse wijn vind ik veels te duur. Wij zijn fan van Mooi Kaap, smaakt goed en is goedkoop (2 euro). Als ik ergens weleens dure ‘goede’ wijn drink, heb ik steevast de volgende morgen koppijn.
Maar die Mooi Kaap komt mooi helemaal uit Zuid-Afrika. Dus toch maar op zoek naar wijn van dichterbij. Gisteren bij AH als proefje een fles ‘Piesporter Michelsberg’, een Moezelwijn meegenomen voor 3 euro.
Op internet nagespeurd en volgens een proefpanel een absolute afrader, en ja, hij was te zoet voor ons. Volgende keer maar eerst meer info zoeken.

Niemand in mijn omgeving heeft van de No Impact Week gehoord.
Als ik het bijvoorbeel over het plasticprobleem heb is er zelfs een aantal dat hun schouders ophaalt.
Ik woon in een winkelstraatje en elk blikje rapen wij op. We deden dat nog niet eens voor de rommel, maar voor het geluid. Het blijft voor sommigen aantrekkelijk om tegen een blikje te schoppen. Wij horen dat blikje dan de hele nacht van naar achter in de straat gaan en weer terug.

Kijk eens naar deze geweldig inspirerende video:


.... en dan tegen iemand zeggen: dat raap ik wel op ... maar jij hebt iets anders verloren ...


Vijf mooie dingen van vandaag:

De meesjes op mijn dakterras
Het zachte herfstweer
De video van Peter Smith (KLEAN, klagen loont echt absoluut niet)
Dat ik voor iemand wat kan betekenen
In bed stappen met frisgestreken beddegoed