donderdag 14 november 2013

Vegan ‘Tiramisu’


Een lekker toetje van de Vegan Challenge site: hier vind je het originele recept.

In plaats van de gebruikelijke lange vingers wordt in dit recept een vegan cake gebruikt … ik was benieuwd of je een cake zonder boter en eieren kon bakken en ik was erg verrast door het smaakvolle resultaat.

de cake:
150 g suiker
250 ml sojamelk
4 eetlepels zonnebloemolie
1 el appelciderazijn
300 g tarwebloem
2 tl bakpoeder
1/2 tl zout
1tl amandelextract 

de koffie:
3 el espressepoeder met 300 ml kokend water
1 tl vanille-extract

de room:
500 g soja yoghurt
150 g cashewnoten (half uurtje laten weken in wat water)
3 eetlepels bloem
125 gram poedersuiker
75 ml geurloze kokosolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 °C en vet een rechthoekige ovenschaal (de mijne was 24x18 cm) in met wat olie. Meng suiker met sojamelk, olie en azijn. Voeg bloem, bakpoeder en zout toe en klop met een garde. Doe het beslag in de ovenschaal en bak de cake in 40 minuten gaar (test even met een satéprikker, als die er niet schoon uitkomt moet de cake nog wat langer bakken).

Laat de cake afkoelen en snijd dan horizontaal in 2 lagen. (Als de cake meer gerezen is kun je drie lagen doen). De hard geworden bovenkant er dun afsnijden (mocht Mijn Architect van snoepen).




Maak de koffie en laat afkoelen.
Maak nu de room. De cashewnoten afgieten en pureren met staafmixer, dan de sojayogurt toevoegen. Voeg dan de overige ingrediënten toe en pureer glad.


Leg de onderste cakelaag in de ovenschaal. Hierop giet je de helft van de koffie. Dit bestrijk je met de helft van de room. Leg er de tweede laag cake op, giet rest koffie op en bestrijk weer met room. Met een zeef kun je de tiramisu bestuiven met cacaopoeder. Laat minimaal 4 uur in de koelkast opstijven en snijd dan in stukken.


Mijn Architect vond alleen dat je het beter geen tiramisu moet noemen omdat je dan de verwachting kweekt naar mascarpone en daar lijkt het niet op, maar … we vonden het absoluut een goddelijk lekker toetje! We deden er erg lang mee, maar hij werd alleen maar lekkerder. De derde dag was hij op z'n lekkers!
Nog een voordeel denk ik, dat er niks dierlijks inzit, blijft lang goed!


De cashew-yoghurtroom is trouwens ook goed in andere recepten te gebruiken.