Ik was op zoek naar een bijzonder gerecht voor ELM en zag de rettich weer eens liggen bij de groenteboer.
Daikon is de Japanse naam voor rettich en ik maakte deze klaar zoals in veel Japanse recepten, als Daikon ‘steak’.
Ik had het eerst als proef gemaakt, maar daar was ik niet zo tevreden over. De tweede poging was goed. Mijn gasten waren aangenaam verrast, door de vorm en de smaak.
Zo maakte ik het voor tien personen:
2 stuks rettich
stukje kombu
4 kleine maggi blokjes bouillon
water
2 el sojasaus
2 el coconut aminos
2 el mirin
olie
plantaardige boter
Schil de rettich met een dunschiller.
Snij in stukken van ongeveer 2-3 cm dik.
Snij de randen iets bij. Maak met een mesje een ruitpatroon aan boven- en onderkant.
Leg de stukken in een pan en giet zoveel water bij dat ze onder staan. Voeg de bouillonblokjes en de kombu toe. Breng aan de kook en laat zacht koken tot de rettich gaar, maar nog stevig is.
Dat kan tussen de 30 en 50 min. duren.
Voeg dan de smaakmakers toe, ik nam sojasaus, aminos en mirin. Niet eerder, want dan duurt het langer voordat de rettich gaar wordt. Laat dit zo een paar uur afgedekt staan, of de hele nacht.
Haal de stukken uit de bouillon en laat goed uitlekken. Dep droog met keukenrol. Bewaar de bouillon.
Bak ze in olie bruin en voeg steeds wat boter toe. Draai om. Ze mogen goed donker, want de kleur wordt minder als de bouillon er bij komt.
Verhit de bouillon weer. Als de rettichstukken aan beide zijden goed bruin zijn, giet er wat bouillon bij. Laat 4 min. koken met deksel op de pan, dan zonder deksel in 5 min. iets in laten koken.
Leg de steak op een bord en lepel er wat van het bakvocht over. Bestrooi met vegan Furikake.
De bouillon die over is niet wegdoen. Dat is een heerlijke basis voor soep. Ik heb het ingevroren.