Soms MOET ik een boek hebben. Maar in het kader van de bezuiniging en plek in de boekenkast heb ik voor mezelf een erg strikt en kritisch aankoopbeleid bedacht.
Een boek zò graag willen hebben, maar er niet het volle pond voor willen (kunnen) betalen, hoe doe je dat?
Bibliotheek is geen optie, die loopt meestal achter hier.
Kijken bij Boekwinkeltjes.nl of iemand het al weer kwijt wil.
Of bij de Slegte of op MP … en ja hoor, bingo … een nieuw boek, bijna voor de helft van de prijs.
Helemaal happy ben ik met m'n nieuwe aanwinst: Het Kookboek van de Vegetarische Slager.
Lekker in bed lezen. Plakkertjes daar bij wat ik wil gaan maken. Er staan fantastische, feestelijke recepten in.
Maar vandaag een simpel gerecht. Niet helemaal volgens het boek, maar maken met wat er in huis is.
Quiona wordt het (oer)graan van de Inca's genoemd. Het is geen graan, maar bestaat uit minuscule kleine zaadjes, van een plant van de Ganzevoetfamilie. Het is rijk aan magnesium, koper, fosfor en vitamine B1,bevat alle eesentiële aminozuren en is een bron van ijzer, zink en kalium.
Nasi van Quinoa
In het recept van de Vegetarische slager (blz. 90) wordt 'teriyaki' gebruikt, maar helaas niet te koop bij mijn natuursuper.
Ik heb nog een half pakje vegaspekjes en genoeg groente.
Dit werd mijn versie van de Nasi van Quinoa (voor 2 personen):
150 g quinoa
300 ml water
1/2 bakje gerookte vega-spekjes
olijfolie
een halve stronk Chinese kool
een halve groene paprika
een bakje Shiitake
een kleine prei
1 sjalot
1 tl sambal
2 el ketjap manis
1 el nasikruiden
zout en peper
Spoel de quiona goed en kook dan zachtjes in water, in ongeveer een kwartiertje gaar.
Bak de spekjes knapperig in wat olie en laat afkoelen op een bord met keukenpapier.
Snij de sjalot, prei en chinese kool fijn en snij de Shiitake in plakjes.
Roerbak alle groente in hete olie in een wok en voeg de nasikruiden, sambal en ketjap toe, en wat peper en zout.
Voeg tenslotte de gare quinoa toe en de spekjes. Schep goed door elkaar.
Simpel, lekker, gezond en vegetarisch!