dinsdag 1 januari 2013

Vleesverlaten


Een van m'n goeie voornemens dit jaar is om flink te minderen met vleeseten (misschien wel helemaal te stoppen?). Vis wil ik ook minderen en als ik vis eet wil ik streven naar MSC-vis.
Nu is algemeen bekend dat de meeste goede voornemens half januari alweer gesneuveld zijn, maar dat laat ik mij nooit gebeuren. Ik hou van goede voornemens en omdat ik er altijd al lang mee bezig ben lukken ze ook gewoon.
Zo ben ik ook van het roken afgekomen, lang geleden.

Vorig jaar was een van m'n goede voornemens om geen liften en roltrappen meer te gebruiken. Om geld voor een sportschool te besparen, maar ook om elektriciteitsgebruik te minderen. Men zei toen, die dingen gaan toch wel, dus dat maakt niks uit en die stroom betaal je toch niet zelf? Dat is niet helemaal waar volgens mij.
Ook op stroom wat ik niet direct zelf betaal wil ik besparen.
Ik heb dit heel 2012 volgehouden en het is nu zo'n gewoonte geworden, dat ik het vreemd vind als je een lift neemt voor een paar verdiepingen, terwijl je niks mankeert.
Moet ik ergens 20-hoog zijn zou ik altijd nog een gedeelte kunnen lopen. Maar in het hele afgelopen jaar hoefde ik nooit zo hoog te zijn. Ik nam alleen een lift als ik voor mijn werk iemand moest begeleiden.

Dus 2013 staat in het kader van vleesverlaten. 
Ik zal hier eerlijk bijhouden wat ik dit jaar toch nog genomen heb, zodat ik aan het eind van dit jaar de balans kan opmaken. Elke keer als ik in de 'fout' ga, bekijk ik een filmpje bijvoorbeeld van ‘Achter gesloten deuren’, dat zal mij leren!
Vis gaan we ook matigen, hooguit twee keer per maand, dus die ga ik niet noteren. Eerst van het vlees afkicken!




1.   25/01 Café Floor, Rotterdam: drie bitterballen
2.   04/02 De Griffel, Hollum Ameland: erwtensoep met worst en roggebrood met spek
3.   05/02 't Strandhuys, Buren Ameland: drie bitterballen
4.   02/03 Bram Ladage, Gouda: een kroket
5.   04/03 Strandpaviljoen Paal 21, Texel: 4 bitterballen
6.   16/03 NLdoet: erwtensoep met worst
7.   14/04 Bram Ladage, Gouda: een kroket
8.   15/04 Kookclub op het werk: een hamburger
9.   27/04 Grand Café Groningen: rauwe ham en Groninger worst
10. 06/05 Kookclub op het werk: een chipolataworstje
11. 10/06 Kookclub op het werk: boomstammetje (brrr)
12. 16/06 Café De Oude Wacht, Groningen: 4 bitterballen
13. 18/06 De Gouden Karper, Winsum: 4 bitterballen
14. 23/06 ’t Korensant, Molenrij: reuzel met kaantjes, reebout
15. 27/06 Westerlee: rundergehakt in pastasaus
16. 20/07 Hoek van Holland, Sand: sandwich met kipfilet
17. 24/07 Toetje gemaakt met gelatine
18. 25/08 Hoek van Holland strand: broodje kroket
19. 01/09 't Zielhoes Noordpolderzijl: 3 bitterballen
20. 28/09 Festival Music=Art, Zuidhorn: broodje hamburger
21. 14/12 Café De Oude Wacht, Groningen: 4 bitterballen (tss)

1 november 2013 start Eet Lekker Mee, vanaf deze dag wordt er in huize Engelwortel vooral plantaardig gekookt!







Experimentele thee



Omdat bij het Fris&Fruitig project geen echte of kruidenthee gebruikt kan worden heb ik uit mijn kruidenkastje een selectie gemaakt van wat wel bruikbaar is. Met de gedroogde schillen erbij is het toch nog een aardige lijst geworden,  met tussen de haakjes de smaak:

anijszaad, Pimpinella anisum (anijs)
appelschillen (zoet, appel)
bosbes (zoet)
citroenschil (citrus, fris)
karwijzaad (kruidig, anijs)
kardemomzaadjes (kruidig, eucalyptus, citrus)
korianderzaad (kruidig)
mandarijnschil (citrus)
rozebottel  (zoet, appel)
rozijnen (zoet)
sinaasappelschil (citrus)
steranijs, Illicium verum (anijs)
venkel (anijs)

Ik had eerst de neiging om van alles door elkaar te gooien, maar om met de smaken te experimenteren en te kunnen beoordelen begin ik met vijf ingrediënten:

Met de klok mee:
2 jeneverbessen, gekneusd
halve tl anijszaadjes
1 tl rozebottel
5 bosbesjes (gedroogd)
halve tl venkelzaadjes

Alles in een mok kokend water doen, schoteltje erop en een kwartier laten trekken. Door een zeefje gieten, de bosbessen niet weggooien, maar opeten. Om te zoeten voegde ik 1 theelepel rijststroop toe.
Best een lekkere thee, meer experimenten volgen.

Ik heb nog een Cafetière in onbruik, die is wel weer handig voor dit soort thee.