dinsdag 25 februari 2014

Koolpakketjes met pompoenpuree

Bij de vorige ‘Eet Lekker Mee’ had ik een hoofdgerecht bestaand uit drie verschillende gerechten.

Een daarvan waren de koolpakketjes, het recept vond ik op 24kitchen, van de enthousiaste Engelse kok Andy McDonald, zijn plezier in koken spat van de video's!
Een groene kool is zo mooi, net een landschap, bijna zonde om op te eten …


Van zijn recept gebruik ik alleen de koolpakketjes met pompoenpuree.
Ik ben het helemaal met zijn reactie eens als hij in de video de pompoenpuree proeft (op 4:56 min.): ‘mmm, hij danst … hij is vrolijk …’, hahaha zo leuk!

Het is waar, zoiets simpels als gepofte pompoen en wat citroen, zo ongelooflijk lekker, ik moest me echt inhouden om bij het proeven niet nog een paar grote happen te nemen.
De koolbladeren drie minuten blancheren was in mijn geval wat te kort, de bladeren waren nog iets te taai, een volgende keer zou ik dat wat langer doen.


Koolpakketjes

1 flespompoen
extra vierge olijfolie
1  savooiekool
1  citroen
olie om de ovenschaal in te vetten


Verwarm de oven voor op 220 ºC.
Pak de pompoen in met aluminiumfolie en rooster de pompoen in circa 1 uur en 30 uur gaar in de oven. Halveer de pompoen, verwijder de pitten en schraap het zachte vruchtvlees uit de schil. Breng het vruchtvlees op smaak met een beetje zout, versgemalen peper, rasp en sap van de citroen en een scheutje olijfolie. En meng tot een puree. 


Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook. Haal de bladeren van de savooiekool los en blancheer ze circa 3 minuten. Spoel de bladeren koud met water en dep droog met een theedoek. Snijd de nerven uit de koolbladeren.


Vul de bladeren met de pompoenpuree en vouw de savooiekoolbladeren dicht als een envelop. Leg ze met de gevouwen kant naar beneden in een met boter ingevette ovenschaal. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet voor het serveren circa 15 minuten in de oven van 180 °C, zodat ze goed warm zijn.