donderdag 12 januari 2023

Toast met ei, knoflook-paprikaolie en ingelegde ui


Als onze twee hennetjes eieren leggen, eten we ze. Als ze niet leggen, dan niet, we kopen geen eieren. In dit 
recept van de Allerhande serie zit ei. We vonden het erg lekker, vooral met die paprika-knoflook olie.

Ingelegde ui:

300 g rode ui

200 ml natuurazijn

2 el suiker

¼ tl zout

wat mosterdzaadjes

wat kokend water om de pot geheel vol te krijgen


Snij de uien in dunne halve ringen en doe in een glazen pot. Breng azijn, suiker en zout aan de kook en giet bij de ui. Voeg mosterdzaad toe. Druk met een vork aan en schenk zo nodig wat kokend water bij tot de pot helemaal vol zit. Laat afkoelen voor gebruik.


3 eitjes (dankjewel lieve kipjes)

sneetjes zelfgebakken brood

2 el olijfolie

2 teentjes knoflook, uitgeperst

¼ tl paprikapoeder

150 g sojakwark

peper en zout



Kook de eieren halfzacht. Rooster het brood.

Doe de olie in een magnetronbestendig schaaltje. Roer knoflook en paprikapoeder er door.

Verwarm kort in de magnetron.


Schep de sojakwark in twee diepe borden. Halveer de eieren en leg met de snijkant boven in de kwark. Schep de knoflook-paprikaolie er over en breng op smaak met peper en zout.

Verdeel er wat van de ingelegde ui over. Serveer met de toast.



Wat eten we vandaag? Dag 1

Gisteren besloot ik om vijf dagen te koken uit de Allerhande van deze maand.


Ontbijt:           Havermoutpap met banaan en peer

Lunch:           Toast met ei, paprika-knoflookolie en ingelegde ui

Avondeten:    Preistoof met gehaktballetjes en gekookte aardappel

Ontbijt:

Ik gebruikte havermelk en maple siroop.



We vonden dit een lekker ontbijt, de hoeveelheid was voldoende.
Je moet er wel zin in hebben om al gelijk 's morgens te gaan koken en bakken. 


Lunch:



Ik zou er niet zo gauw opkomen, joghurt hierbij (in ons geval sojakwark), maar het was verrassend lekker. Ook de paprika-knoflook-olie smaakte er goed bij.



Een heel leuk gerecht, alleen voor ons te weinig. We aten er een dubbele hoeveelheid brood bij.
Hier het recept hoe ik het maakte.


Avondeten:



Ik gebruikte de volgende hoeveelheden:

800 g aardappelen

1 prei

2 teentjes knoflook

1 pakje plantaardige gehaktballetjes

1 el olijfolie

300 g tuinerwten dv

½ groentebouillonblokje

2 el maggi jus naturel met 250 ml water



Ik hield het recept aan, behalve dat ik de gehaktballetjes apart hield. Bij dit gerecht hoort wel wat jus vind ik, dus maakte ik die uit een potje en deed de gebakken balletjes in de jus. Wij hebben heerlijke aardappels van een bio-boer hier vlakbij, dus die gaan er wel in! Een kilo aardappels voor vier personen lijkt mij wat karig, dus een pond zou voor ons tweetjes te weinig zijn. Verder vond ik het een beetje saaie maaltijd en m.i. te weinig groente als je uitgaat van minstens 250 gram per persoon. Ik zou zo'n maaltijd niet zo gauw zelf bedenken, maar met wat jus en een schepje mayonaise erbij was het eigenlijk heel lekker!