dinsdag 19 september 2023

Eet Lekker Mee (53)

 

Vandaag de 53ste ELM. Ik gebruik graag allerlei uit eigen tuin. Als je maar weinig ruimte hebt om groente te telen, zou ik snijbiet aanraden. We eten er al zeker 4 maanden van en het is een prachtige plant.
Hij staat bij mij gewoon in een plantenperk waar even een lege plek was. Van de prachtige kleuren van de stelen en nerven word je vanzelf vrolijk.

Voor deze ELM had ik een salade gemaakt van jong blad snijbiet en de stelen van ouder blad geblancheerd, gecombineerd met de gele tomaatjes, die in de kas ook maar door blijven gaan en op smaak gebracht met rode ui-zoetzuur.
Basilicum, tijm en Oost Indische kersbloemen kan ik ook nog genoeg plukken.


Er waren gasten met wat wensen: Geen soja, geen gluten, geen rode paprika, geen peulvruchten.
Het menu was deze keer:

Smoothie van komkommer, avocado, kokosjoghurt en zelfgemaakt citroen/limoensorbetijs.


Als voorgerecht had ik speltbrood en glutenvrij pindabrood gebakken. Geserveerd met tapenade gemaakt van olijven en de zelfgedroogde tomaatjes.
Het hoofdgerecht bestond uit geroosterde flespompoen, aardappels gekookt in saffraanbouillon.
Daarbij remoulade en tomatensalsa, de snijbietsalade en een geroosterde vijg, die ik kreeg van kennissen uit een naburig dorp.


De flespompoen had ik in schijven van anderhalve cm gesneden, ingesmeerd met olijfolie en 20 min. in  de oven op 180° C. Daarna bedekt met een mengsel van gepureerde sjalot en knoflook, olijfolie, panko, peterselie, pecannoten, rasl-el-hanout en peper en zout. En nog eens 20 min. in de oven tot het laagje lekker krokant is.


Als nagerecht hadden we in rode wijn en balsamico gemarineerde aardbeien met hetzelfde sorbetijs als van het eerste gerecht, gegarneerd met basilicumsuiker.


Een klein gezelschap deze keer, we waren met z'n zevenen, erg gezellig!