Ik had nog een zakje bloemencouscous. Ik dacht eerst dat zal je niet proeven, maar ziet er wel leuk uit. Maar je proeft de bloemen wel, verrassend lekker. Er zit hibiscus, rozen van Damascus, korenbloem en lavendel in.
Het idee van het pompoenmengsel komt uit m'n vegetarisch kookboek, maar dan aangepast naar eigen inzicht.
Een lekker verwarmend herfstgerecht voor 2 of 3 personen.
olijfolie
2 sjalotjes, in ringetjes gesneden
1 kleine pompoen, geschild en in blokjes gesneden
2 winterwortels, in blokjes gesneden
½ l groentebouillon
1 blikje kikkererwten
½ rood pepertje, fijngesneden
1 tl kurkuma
½ tl cayennepeper
½ tl gemperpoeder
stukje gemberwortel, geraspt
1 laurierblad
1 anijsster
plukje saffraan, geweekt in wat warm water
peterselieblad
korianderblad (plus wat extra voor garnering)
100 g couscous
200 ml kokend water
klontje plantaardige boter
In pan olie verhitten en de sjalot met de specerijen fruiten. Pompoen en wortel toevoegen en bouillon bijschenken. Laurierbald en anijsster toevoegen en aan de kook brengen. Vuur laag zetten en groenten gaar koken.
Kikkererwten, saffraan, peterselie en korianderblad bijvoegen, laat nog ongeveer 5 minuten inkoken. Ik heb dit ‘s morgens gemaakt en ’s avond weer opgewarmd, de smaken zijn dan goed ingetrokken. Het laurierblad en anijsster verwijderen.
Vlak voor het opdienen de couscous bereiden. Doe de couscous in een kom en giet het kokend water erbij, dek af en laat een paar minuten staan. Dan met vork losroeren en klontje boter erdoor doen.
Couscous op schaal doen, groentemengsel in het midden en garneren met fijngesneden korianderblad.
Korianderplantjes waren niet te vinden. Het schijnt niet de tijd te zijn.
Ik heb een paar weken geleden dan maar wat gezaaid, gewoon de korianderzaden uit m’n kruidenkastje. Ik heb nu een hele rij potjes met jonge korianderplantjes staan.