zondag 3 januari 2016

Bladerdeeghapje met pompoen en wortel


Veel zin in koken vandaag! Ik maak bladerdeeghapjes met pompoen en wortel en daarbij
knolselderij-aardappelpuree, tomatensalsa en sperzieboontjes met kikkererwtensausje.

Sperzieboontjes met kikkererwtensausje
half potje kikkererwten
1 eetl salade de pècheur (of gemalen norivel)
1 tl mosterd
3 eetl veganaise
1 eetl kappertjes
1 knoflookteentje
1 eetl citroensap
scheutje groentebouillon (of water)
peper en zout

250 g sperziebonen

Kook de sperziebonen gaar.
Pureer voor de saus de ingrediënten met de staafmixer tot gladde saus.

Tomatensalsa
2 tomaten, zonder pitjes, in kleine blokjes gesneden
handje groene olijven, in plakjes gesneden
1 eetl kappertjes
1 eetl balsamico azijn
1 eetl sacha inchi olie (of olijfolie)
peper en zeekraalzilt (of zout)

Knolselderij-aardappelpuree
1 knolselderij
3 aardappels
groentebouillonblokje
laurierblad
peper en zout
sojamelk

Schil de knolselderij en de aardappels, snij in blokjes en kook gaar in water met bouillonblokje en laurierblad.
Giet af (bewaar het kookvocht, lekker als drinkbouillon) en stamp tot puree, voeg een scheutje sojamelk en wat olijfolie toe en peper en zout naar smaak.

Bladerdeeghapjes met pompoen en wortel
1 rol Tante Fanny bladerdeeg
1 ui
1/4 pompoen, geschild
2 wortels, geschild
2 teentjes knoflook
olijfolie
half potje kikkererwten
scheut tomatensaus
1 tl sambal
1 tl gemalen korianderzaad
2 tl Vadouvan (specerijenmix van Jonnie Boer)
1 eetl sojasaus, gemengd met 1 eetl water
wat zwart sesamzaad


Snijd de ui fijn en hak de knoflook. Snijd de wortel en de pompoen in kleine blokjes. Meng in een ovenschaal de pompoen met de knoflook, olijfolie, de peper en het zeezout. Rooster de pompoen in een voorverwarmde oven van 180° C tot beetgaar.
Fruit de ui en de wortel in olie, voeg hier de koriander en Vadouvanl aan toe en bak dit kort mee. Laat de wortel gaar worden, klein scheutje water toevoegen.
Voeg de pompoen, de tomatensaus, de sambal en de kikkererwten toe. Meng het geheel goed en zet het dan apart om af te koelen.
Rol het bladerdeeg uit en steek er rondjes uit, ik heb dit handige apparaatje:


Schep een theelepel vulling op het deeg en knijp dicht. Meng de sojasaus met het water en kwast hiermee de bovenkant van de hapjes in. Strooi er wat zwart sesamzaad over en bak de hapjes in ca. 25 min. op 180˚C goudbruin en knapperig.
Het origineel recept van de bladerdeeghapjes is van de Gimsel.