zondag 15 oktober 2017

Natuurgoed Ziedewij

Mijn Architect is betrokken bij de ontwikkeling van Natuurgoed Ziedewij in Barendrecht.
Vandaag is daar een etentje voor de mensen die een bijdrage geleverd hebben en ik mag mee. Ik had eerst wat bedenkingen, ik verwachtte wel veel groente, maar was bang dat er toch veel vlees en zuivel gebruikt zou worden.
We pakken de trein naar Barendrecht en dan verder met OV-fietsen.


Bij aankomst is het al zo’n leuk gezicht, gedekte tafels buiten … wat hou ik daar toch van!
We krijgen een lekker welkomsdrankje: Vlierbloesem martini.
Het plan wordt gepresenteerd en we krijgen een rondleiding over het terrein. Ziedewij is een 10 ha groot natuurlandgoed. Ik ga hier niet uitweiden over het project, maar ben je geïnteresseerd, kun je hier meer lezen.


Ik ben steeds weer verbaasd als ik in ons volgebouwde Zuid-Holland dit soort plekken zie.
Tijdens de wandeling ontmoeten we ook deze bewoners:



We komen bij een grote cirkel en ik vraag me af hoe dat zo mooi blijft, die rand waar we op kunnen zitten.
We krijgen een heerlijke soep van kastanje en pompoen met crackers van amarant en kastanjes.
De soep wordt verwarmd op een soort rocketstove, fantastisch ding!





Het is hier heel sfeervol en we hebben geluk dat het zulk zacht weer is.

We krijgen een mandje en mogen zelf wat bloemen uitzoeken om straks de maaltijd mee op te fleuren.

Helemaal rechtsonder zie je perzikkruid. Volgens de mensen daar is het giftig, terwijl ik van mening was dat het eetbaar is. Toch maar niet gegeten, want ik weet het niet zeker.
Verder had ik bekende eetbare bloemen zoals rode klaver, kaasjeskruid, goudsbloem en komkommerkruid. Nieuw voor mij was dat cosmea ook eetbaar is.
Ook had ik nog een mij eenbekende plat met donkerrode besjes ... ben vergeten wat dat was, hij ligt over het perzikkruid.
We wandelen door het bos terug en komen bij de gedekte tafels.


Ik heb me voor niks zorgen gemaakt,  alle gerechten, op 1 na, zijn vegan.
Voor de carnisten wordt er een worstje geroosterd. Dat is alles!
Zo kan het dus ook, in plaats van heel veel dierlijks en 1 groentegerecht. De omgedraaide wereld, ik ben helemaal enthousiast.

Het menu:
  • Stamppot van aardappel, aardpeer, wilde wortels en knollen, food forest style met shiitake paddestoelen
  • Witte kimchi van diverse groenten (daar ga ik het recept van vragen)
  • Kweeperengelei, vijgenchutney en lekker zuurdesembrood
  • Salade van meloenpeer en zoveel mogelijk blad uit het wild en uit de meerjarige moestuin, met een dressing van lijsterbesazijn en zelfgeperste walnotenolie.

Gelukkig lag er een A4 op tafel met het menu en wat er in de salade zat (met een sterretje kende ik nog niet, heb ik inmiddels opgezocht):

Rucola
Citroenmelisse
Munt
Bloedzuring
Oenotherablad (teunisbloem)
Snijbiet
Goudsbloem
Cosmeabloem
Grove bieslook
Romainesla
Sinaasappelmelisse *
Kaasjeskruid
Ocablad *
Oostindische kers
Saltbush *
Dahliabloem
Ananassalie *
Meloenpeer *


Heerlijk allemaal en heel gezellig.


We krijgen ook nog een film over hoe de varkens gehouden worden, de boer vertelt het hele verhaal, gelukkig krijgen we niet de slacht te zien. Maar dat heeft wel plaatsgevonden, want daar zijn de worsten op de grill van. 
Na het eten lopen we in het donker weer naar de cirkel, waar inmiddels een groot kampvuur brandt.

We krijgen daar een Nocino-borreltje en een voedselboscake van hazelnoten, abrikozen, pruimen met honing en huisgemaakte amandelspijs. Deze was dus ook niet vegan, maar we hebben het wel geproefd.

Heel bijzonder en inspirerend allemaal, blij dat ik toch meegegaan ben.