Ik ben erg enthousiast over deze boter, ik vind het een goede vervanger voor roomboter.
Ik heb er wat kurkuma aan toegevoegd voor de kleur. Het recept vond ik bij Vegetus.
125 ml sojamelk (ongezoet)
2 theelepels appelciderazijn
1/2 theelepel zout
200 g kokosolie, gesmolten
2 eetlepels koolzaadolie
4 theelepels sojalecithine
1/2 theelepel xanthaangom
1/8 theelepel kurkuma
Deze hoeveelheid past precies in m'n botervloot.
Bereiding
Doe de sojamelk, azijn en zout in een kommetje en mix met een vork. Laat 10 minuten staan zodat het wat dikker wordt en een beetje gaat schiften.
Smelt de kokosolie in de magnetron en doe samen met de koolzaadolie in een hoge mengbeker. Laat de kokosolie indien nodig op kamertemperatuur komen.
Doe het melkmengsel, kurkuma, de sojalecithine en xanthaangom bij het oliemengsel in de mengbeker. Staafmixer het geheel in 1 à 2 minuten tot een dikke witte geëmulsifieerde massa. Zorg dat alles gelijkmatig gemixt wordt.
Voeg eventueel kruiden en/of bloemen toe.
Voeg eventueel kruiden en/of bloemen toe.
Schep de dikke massa in een vorm (ik gebruik dus m'n botervloot). Plaats minstens een uur in de vriezer om op te stijven.
Zet het daarna in de koelkast.
In de vriezer blijft het een jaar goed en in de koelkast ongeveer een maand.
Kruiden- en bloemenboter:
peterselie
jong paardebloemblad
goudsbloemblaadjes
komkommerkruidbloemetjes
muntblad
oostindische kersbloem
kaapse knoflookbloem
viooltjes
teunisbloem
tijm blaadjes en bloemetjes
snufje Herbamare
peper uit de molen
peterselie
jong paardebloemblad
goudsbloemblaadjes
komkommerkruidbloemetjes
muntblad
oostindische kersbloem
kaapse knoflookbloem
viooltjes
teunisbloem
tijm blaadjes en bloemetjes
snufje Herbamare
peper uit de molen