dinsdag 2 januari 2018

Gehaktballetjes van Walnoten en Champignons



Ik had veel walnoten cadeau gekregen. Lekker om zo te eten, maar ook als basis voor deze gehaktballetjes.
Voor ongeveer 30 balletjes.


2 el olijfolie
2 sjalotjes, gesnipperd
400 g champignons, in stukjes gehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
300 g walnoten, gepeld
2 el tomatenpuree
1 lijnzaad ‘ei’

2 el haverzemelen
6 el havermout
4 tl sojasaus
2 tl mosterd
1 tl tijm
1 tl paprika
1/2 tl gerookte paprika
2 el edelgist
2 tl peper
zout naar smaak

Verhit de olie en fruit de ui, champignons en knoflook tot het zacht is. Voeg de tomaten puree en de tijm toe en roerbak nog even. Zet het vuur uit.

Hak de noten fijn in de keukenmachine, voeg champignonmensel toe en de rest van de ingrediënten en pureer tot een rulle massa.

Verwarm de oven tot 180°C. Maak met vochtige handen kleine balletjes en leg ze in een met bakpapier beklede ovenschaal en dek af met aluminiumfolie. Bak 20-30 min.
Hou in de gaten of de onderkant van de balletjes niet te donker wordt.
Draai ze om en bak nog 10 minuten onafgedekt.

Geïnspireerd op dit recept.


Komkommer-munt Raita

Raita is en frisse yoghurtsaus uit India. Het lijkt wat op de Griekse tzatziki, maar dan zonder knoflook.
Het past bij pittige gerechten, zoals curry's ... maar eigenlijk past het overal wel bij, vind ik 😋.

1 komkommer, geraspt en uitgelekt
sap van een 1/2 limoen of citroen
handje blaadjes munt
4 el fruitige olijfolie
1bakje Soyananda, plantaardige zure room
zout en peper

















Rasp de komkommer fijn op een rauwkostschaaf en bestrooi met een beetje zout. Besprenkel met citroensap en laat minimaal 5 minuten staan. Knijp daarna al het vocht uit. Snij de munt ragfijn en meng met de olijfolie. Voeg de uitgeknepen komkommer toe aan de munt. Roer de Soyananda los en meng door de komkommer. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Gebaseerd op een recept van Angélique Schmeinck