dinsdag 25 juni 2019

Vlierbloesem ‘champagne’

Omdat ik zelf nog geen bloesem aan mijn vlier heb, mag ik bij de buren plukken.



Dit jaar maak ik, naast gelei en siroop, ook limonade volgens dit recept van internet:

Houdbare rauwe vlierlimonade
En hier nog een heel bijzonder recept, van de Zwitserse moeder van een cursiste: houdbare rauwe vlierlimonade die echt een heel jaar lekker blijft en nog mousseert ook:
Ingrediënten voor 7 liter vlierlimonade:

- 30 vlierschermen (of meer), zonder de dikke steeltjes
- 700 gram suiker
- sap en schil van 1 biologische citroen
- ¼ liter witte wijnazijn
- rauwe rijstkorrels
- 7 liter water
- goed afsluitbare flessen, schoongemaakt met kokend sodawater  en nagespoeld met kokend water
Bereiden:
Doe alle ingrediënten in een grote pan en laat 12 uur staan. Regelmatig roeren. Haal de citroenschillen er na 3 uur uit. Niet verhitten! 
Zeef vervolgens door een doek en giet in de flessen.
Voeg per fles van 1 liter 5 rijstkorrels toe. Niet meer! De rijstkorrels zorgen voor een mousserend effect.

Dat kun je wel zeggen, dat het ging mousseren. Ik vraag me af of die rijstkorrels wel nodig waren. Het spuit de flessen uit!


De volgende flessen na een dag of tien heel voorzichtig en steeds wat koolzuur laten ontsnappend, geopend en geproefd. Het is lekker prikkelend fris, niet tè zoet, met die heerlijke vlierbloesemsmaak en -geur. Mogelijk zit er wat alcohol in, maar dat kan nooit veel zijn na zo'n korte tijd.