zondag 15 januari 2017

Haarlem

Via facebook kwam ik er achter dat een muzikant, die we in 2012 in Groningen zagen, een optreden in Haarlem heeft. Nu is Haarlem wel iets dichterbij dan Groningen, en makkelijk op een dag te doen.
We maken van de gelegenheid gebruik om weer eens naar het Teylers museum te gaan.
Dat vind ik toch zo'n schitterend gebouw! Los van de collectie is dwalen door het 18e eeuwse gebouw alleen al een geweldige ervaring.

Het leuke van dit museum vind ik dat als je ergens even genoeg van hebt, zoals al die fossielen, dan ga je bijvoorbeeld naar het prentenkabinet. En weer terug naar de mineralen.
Munten heb ik niks mee en instrumenten ook minder.
Erg mooi vond ik de botanische boeken uit de 17e, 18e en 19e eeuw afkomstig uit de natuurhistorische bibliotheek van het museum.
Intrigerend vond ik de bizarre schedel van het tweehoornig monster van Fayûm. Hij doet denken aan een neushoorn, maar bij een neushoorn is de hoorn van hetzelfde materiaal als onze nagels en haar. Het maakt geen deel uit van het skelet. De hoorns van dit monster zijn wel uitgroeisels van het skelet. 

We zijn toch langer in het museum dan gepland. Ik had nog een leuk tentje uitgezocht voor een vegan hapje, maar dat gaan we niet meer redden. We gaan dus gelijk door naar Taverne de Waag. We wisten niet dat het zo'n legendarische plek was. Hier een leuk filmpje over het gebouw:


Het is propvol in De Waag. Joost Dijkema is muzikaal ongelooflijk gegroeid, sinds we hem zo'n viereneenhalf jaar geleden zagen in Groningen.We hebben heel erg genoten van dit optreden, op een leuke locatie.
Op de terugweg nog een frietje op het station, smullers heeft tegenwoordig ei-vrije mayonaise, joepie, en dan weer huiswaarts.