Aan de kant van de parkeerplaats, rechts zit mijn Koolvak.
Het eerste dat ik plant op 22 maart is spitskool (blz. 442 van mijn handboek)
Kruisbloemenfamilie
Brassica oleracea convar. capitata var. alba subvar. conica
Spitskool
Brassica oleracea convar. capitata var. alba subvar. conica
Spitskool
Spitskool is een sluitkool, dat zijn kolen die met hun bladeren een gesloten krop of kool vormen. Spitskool heeft een spitse vorm. Het is geen bewaarkool, maar een verse zomergroente. Ik hou er wel van, ik vind het minder zwaar dan bijvoorbeeld witte kool, gewoon roerbakken met specerijen vind ik het lekkerst.
Spitskool is (net als alle soorten kolen) een gezonde groente.
Voedingswaarde per 100 g spitskool (Voedingswaardetabel)
Energie (kcal) 33
Eiwit 3.0 g
Koolhydraten 4.0 g
Vet 0,6 g
Voedingsvezel 2.2 g
Natrium 10 mg
Calcium 50 mg
IJzer 0,5 mg
Verder bevat spitskool vitamine B2, B6, B11 en C.
Nu plant ik dus mijn eigen spitskolen. Spannend, want hoe zal het gaan? Vindt de koolvlieg mijn kool, of de koolwitjes. Grappig, vorig jaar had ik nog Koolwitjes als pleegkinderen en die voerde ik spitskool. Wat ga ik nu doen als ik nu rupsen ontdek op mijn kool?
Maar nu nog weinig kleine rovers, de houtduiven hebben de kooltjes ontdekt, allemaal hapjes uit de bladeren. Er worden zwarte vogelnetten overheen gelegd. Ook schijnen er veel konijnen te leven op dit gebied.
12 april, vogelnet over het koolvak |
2 mei, spitskool |
22 maart, koolrabi |
Brassica oleracea var. gongylodes
Koolrabi
Koolrabi
De tweede soort die ik plant is koolrabi (Handboek blz. 457).
De stengel wordt een verdikte knol en groeit boven de grond. Vroeger heette het raapknol, maar dat gaf verwarring met koolraap, die onder de grond groeit. Daarom gebruiken we nu de oorspronkelijk Duitse naam koolrabi.
Koolrabi smaakt wat naar bloemkool, je kunt er van alles mee doen.
Voedingswaarde per 100 g koolrabi (Voedingswaardetabel)
Energie (kcal) 29
Eiwit 2,0 g
Koolhydraten 4.0 g
Vet 0,6 g
Voedingsvezel 2,5 g
Natrium 10 mg
Calcium 100 mg
IJzer 1 mg
Verder bevat Koolrabi vitamine B2, B6, B11 en C.
Brassica campestris var.chinensis
Paksoi
Paksoi
De derde soort die ik in het koolvak plant is paksoi (Handboek blz. 470)
Een koolgewas van Aziatische origine, alles is eetbaar, de witte stelen, het groene blad evenals eventuele bloemknoppen en bloemen.
Verder las ik op internet dat de gangbare paksoi veel nitraat bevat omdat er ruim kunstmest gebruikt wordt. Dus is mijn paksoi ook nog eens stukken gezonder!
Verder las ik op internet dat de gangbare paksoi veel nitraat bevat omdat er ruim kunstmest gebruikt wordt. Dus is mijn paksoi ook nog eens stukken gezonder!
Energie (kcal) 9
Eiwit 1,0 g
Koolhydraten 4.0 g
Vet 0,6 g
Voedingsvezel 2,5 g
Natrium 10 mg
Calcium 50 mg
IJzer 0,5 mg
Verder bevat paksoi vitamine B2, B6, B11 en C.