woensdag 17 april 2013

Stamppot raapsteeltjes en radijsblad met vegetarische spekjes en vegan-jus


Er zijn mensen die de stronken van broccoli weggooien en alleen de roosjes net zoals bij bloemkool gebruiken. Dat vind ik echt jammer, want de stronken smaken eigenlijk beter dan de roosjes zelf (vind ik). Maar weggooien? Heb je de geldpest? Doe ze dan in soep!
Laatst sprak een vrouw me aan in de supermarkt en we hadden het over de prijs van prei. Zei die vrouw: – En je gebruikt alleen dit stuk, terwijl ze ongeveer 15 cm van het witte gedeelte aanwees, — en de rest gooi je weg. Toen liet ik toch even merken dat ik dat vreemd vind, waarom gooi je dat groen weg? Daarin zitten juist de vitamientjes!
Gek vind ik dat, die vrouw was zeker tegen de 70 jaar, die generatie was toch nog niet zo van het weggooien?

Ik gebruik alles van een prei en van een broccoli. Toen ik een bosje biologische radijs kocht vroeg ik me dus ook af … moet dat groen eigenlijk weggegooid?
Het antwoord vond ik op de leuke site Vegetus … het is eetbaar en nog erg gezond ook. Zij maakt er een geweldig lekker groentegerecht van, gesauteerd radijsgroen, zie hier het recept op haar site. Ook heeft ze een recept voor het groen van bospeen. Kijk, dat vind ik nou leuk om ook eens uit te proberen.

Ik had nog een bosje biologische radijs en vandaag stond stamppot raapsteeltjes op het menu, ik besloot het te combineren met het radijsblad.

Eerst maak ik de vegan-jus zoals hier beschreven.
Ingrediënten (voor twee personen):
aardappels, gekookt en fijngestampt met  een scheutje olijfolie en amandelmelk (houdt warm)
een half bakje vegan spekjes
olijfolie
2 teentjes knoflook, kleingesneden
1 bosje raapstelen, gewassen en fijngesneden
1 bosje radijsgroen, goed gewassen en uitgelekt
1 scheutje sojasaus
peper en zout

Verhit de olie en bak de knoflook even, laat niet bruin worden. Voeg de raapsteeltjes en het radijsblad toe, en laat al omscheppend in een paar minuutjes slinken, voeg de sojasaus toe en naar smaak wat peper en zout

Bak ondertussen in een klein koekepannetje in wat olie de spekjes knapperig.

Voeg de groente bij de gestampte aardappels, roer goed door.
Warm de jus op.
Schep de stamppot op een bord, een lepel jus erover en daarop wat gebakken spekjes strooien.
Lekker hoor!