maandag 13 november 2023

Test alcoholvrije drankjes

Sinds 2 oktober ben ik weer eens alcohol vrij. De bedoeling was weer een pauzemaandje in lassen, maar het bevalt me zo goed dat ik er voorlopig mee door ga.

Wijn is lekker omdat er alcohol in zit. Ik koop wel alcoholvrije wijn en voor nu vind ik dat prima.


Als je water en thee even zat bent en geen limonade wilt drinken is het goed te doen. De wijnen met bubbels smaken meestal het beste. Maar ik snap dat mensen het niks vinden.

Of je nu goedkope of dure alcoholvrije wijn koopt, ik proef niet heel veel verschil, dus hou ik het maar bij de goedkopere. Wit vind ik meestal lekkerder dan rood.


Het lastige is de horeca. Daar komen ze niet verder dan alcoholvrij bier. Ik hou niet van bier.
Maar als ik om 0% wijn vraag, word ik aangekeken alsof ik gek ben geworden. Hahaha, net als vroeger als ik vroeg of ze ook iets veganistisch hadden.

Heel soms is er alcoholvrije appelbandit verkrijgbaar, een nepcider, en die gaat wel, net even lekkerder dan appelsap. Van de frisdranken vind ik tonic en bitter lemon lekker, maar veel kan je daar niet van drinken, dan ga je wel erg boeren door al die koolzuur. 


De alcoholvrije Martini's, Floreale en Vibranta, vind ik met een scheutje tonic ook erg lekker.

Bij de slijter is al wat meer keus dan in café's, er was een proefpakket in de aanbieding, nu voor € 50,— i.p.v. 64,—.

Dat ging ik maar eens uitproberen.


Er zaten drie wijnen in, een klein flesje tonic en twee mij onbekende dranken, Loft House Cucumer Dry, een soort gin en Sapinca Organic Root Elixer.

Leitz Motiv, een Duitse Riesling die los € 10,— kost. Ik vond hem goed smaken, maar vind het te duur voor 0%.


Een rode Spaanse wijn, Torres Natureo, kost los zo'n 8 euro, ik proef niet veel anders dan goedkopere soorten.


Belle & Co sparkling is een aperitief van gefermenteerd druivensap met een blend van groene thee. Kost los € 7,— Die was lekker, deed me denken aan prosecco en cider.


Een fles Loft House Cucumber Dry, alternatief voor gin, € 18,— Tja, ik weet niet hoe gin hoort te smaken, ik vermoed zoiets als jenever. Deze drank rook naar komkommer en dat zat ook wel in de smaak. Gek, want er zit geen komkommer in. Verder vond ik het een raar chemisch smaakje. Mengen met tonic was het wel weg te krijgen. Flinke teleurstelling voor die prijs.


De spannendste vond ik Sapinca Organic Root Elixer, met een bijzonder verhaal. Zit in een halve liter fles en is biologisch en vegan. Kost wel 17,—.


Het bestaat uit allerlei bekende en mij onbekende wortels, meestal uit Zuid-Amerika. Ingrediënten:

Water, blauwe agave, citroen, natuurlijk gember- en kurkuma-aroma, gember, kurkuma, maca, yacon, tapiocastroop, mierikswortel, lucuma, zoethoutwortel, galanga, ashwaganda en sinaasappelwortel.


Je kunt het mixen met tonic of bruiswater, maar ook met heet water. Het klinkt heel gezond. Ik vond het lekker met tonic. Je proeft vooral gember en kurkuma. Maar ook dit zal ik niet zo gauw weer kopen om de prijs.


Het beste vind ik tot nu toe de Martini's. Een fles kost een tientje.


Er bestaat nog veel meer. Binnenkort een nieuwe proeftest.