vrijdag 26 oktober 2018

Dooie vingersIn ons dorp wordt morgen een spooktocht gehouden. Dat is geen kattepis. Wat ik ervan hoorde is het echt heel erg griezelig. De route loopt achter ons huis langs en ik dacht dat het wel leuk zou zijn om de deelnemers na alle superenge dingen in het bos, een lekker koekje aan te bieden. In de vorm van een heksenvinger. De koekjes smaken echt heerlijk, zijn geheel plantaardig, maar zien er wel eng uit.
Ik vond het recept hier met instructieve foto's.
Ik gebruik maatlepels van zo'n Amerikaans setje, een teaspoon is meer dan een gewone theelepel.

Ingrediënten voor ongeveer 40 stuks

250 gram plantaardige margarine (AH) op kamertemperatuur
125 gram poedersuiker
1 teaspoon amandel extract
1 teaspoon vanille extract
1 teaspoon No Egg
400 gram bloem
1 teaspoon bakpoeder
aardbeienjam
blanke amandelen

Meng de zachte margarine met de poedersuiker.
Voeg amandel- en vanille extract en de No Egg toe en meng goed door.
Meng dan bakpoeder en de helft van de bloem er door. Voeg daarna de rest van het bloem toe en meng tot een soepel deeg. Leg het deeg een half uurtje in de koelkast.


Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg op een bakplaat bakpapier. Verdeel het deeg in stukjes en rol er balletjes van, ongeveer 15 gram per stuk.
Rol een balletje uit tot een langwerpige vorm. 


Druk er met je vinger twee deukjes in en duw een amandel bovenin het deeg als nagel. Maak met een mes inkepingen in de vinger. 
Verwijder de amandel, breng een heel klein beetje jam aan onderin de holte waar de ‘nagel’ komt en plak de amandel weer op z’n plek. Leg de vingers met voldoende ruimte op de bakplaat, ze lopen nog wat uit. Bak de koekjes ongeveer 20 – 25 minuten en laat ze afkoelen.